6 rzeczy o aspartamie – co warto o nim wiedzieć?
DIETETYKAFAKTY I MITY

6 rzeczy o aspartamie – co warto o nim wiedzieć?

Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Aspartam to jeden z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych słodzików na świecie. Dodaje się go do napojów gazowanych i żywności dla sportowców. Jak wskazują Eksperci, jego konsumpcja jest bezpieczna, ale do diety należy włączać go z rozsądkiem. Co warto wiedzieć na temat aspartamu?

Skąd pochodzi aspartam?

Aspartam to związek chemiczny, który został odkryty w latach 60. XX wieku. Co ciekawe, do jego wynalezienia doszło przez przypadek, kiedy to amerykański naukowiec, James Schlatter, poszukiwał leku na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Pracując na zlecenie firmy farmaceutycznej, G.D. Searle & Company stworzył tę substancję, początkowo nie wiedząc, czym jest. Naukowiec intuicyjnie polizał swój palec, co oczywiście jest wbrew zasadom BHP. Jednak właśnie to zachowanie pozwoliło na poznanie słodkiego smaku aspartamu.

Od tamtej pory nad tym słodzikiem przeprowadzono ogromne ilości badań i niespełna 20 lat później rozpoczęto jego produkcję na dużo większą skalę. Początkowo wytwarzaniem aspartamu zajmowała się jedynie jedna firma – NutraSweet Company. Następnie po około 10 latach, kiedy wygasł patent na tę substancję, produkcję aspartamu rozpoczęto także w Japonii, Francji czy Holandii.

Czy aspartam jest bezpieczny?

Pomimo wielu badań zrealizowanych z udziałem aspartamu, nadal nierzadko spotykamy się z obawami przed włączeniem go do diety. Czy należy bać się tego słodzika?

Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności aspartam, spożywany w ilościach zgodnych z zaleceniami, jest bezpieczny (1985, 1989, 2002, 2006, 2009, 2011 i 2013). W ostatniej, najbardziej aktualnej opinii komitetu (2013), naukowcy podkreślają, że na podstawie dostępnych badań nie ma powodu by stwierdzić, że ta substancja słodząca wpływa negatywnie na zdrowie.

Bezpieczeństwo aspartamu zostało także potwierdzone przez inne organizacje z Europy i świata zajmujące się zdrowiem i żywnością:

  • Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
  • Światową Organizację Zdrowia (WHO),
  • Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA)
  • UK Food Standards Agency (Wielka Brytania),
  • Health Canada (Kanada),
  • Food Standards Australia and New Zealand (Australia i Nowa Zelandia; FSANZ)
  • Food Safety Authority of Irleand.

Gdzie możemy spotkać aspartam?

Aspartam jest stosowany w produkcji żywności ze względu na swoje właściwości słodzące. Najczęściej spotkać go możemy w artykułach spożywczych charakteryzującej się słodkim smakiem, ale o ograniczonej zawartości kalorii np.:

  • żywność dla sportowców i dietetyczna – przekąski, napoje, desery,
  • tzw. artykuły 0 kcal – słodycze, słodkie sosy, desery niedostarczające energii,
  • produkty dla diabetyków,
  • gumy do żucia, napoje gazowane bez cukru.

Produkty będące źródłem aspartamu w liście składników są oznaczone symbolem E951. Aspartam spotkać możemy także jako samodzielny słodzik lub w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi, kiedy to jest sprzedawany jako “słodzik stołowy”.

Czy aspartam jest szkodliwy?

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. wszystkie dodatki do żywności muszą mieć potwierdzony profil bezpieczeństwa i nie mogą wpływać szkodliwie na organizm ludzki. Aspartam, występujący w tym rozporządzeniu, również musi spełniać te wymagania. Brak szkodliwego wpływu aspartamu u ludzi potwierdziła także Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA).

Należy także zwrócić uwagę, że u wybranych osób może wystąpić nadwrażliwość na aspartam. Objawia się ona dolegliwościami takimi, jak ból głowy po spożyciu żywności ze słodzikiem. Objawy te ustępują po zaprzestaniu spożywania żywności z aspartamem.

Jakie zalety ma aspartam?

Warto wspomnieć, że ogromna popularność aspartamu nie wzięła się znikąd. Związek ten jako substancja słodząca cechuje się bardzo wydajnym smakiem słodkim. Aspartam jest 180 – 200 razy słodszy, niż tradycyjny cukier stołowy. Dzięki temu w produkcji żywności, a także jako samodzielny słodzik, jest stosowany w bardzo małych dawkach. W konsekwencji nie dostarcza energii i nie powoduje wzrostu masy ciała. Właśnie ta cecha przyczyniła się do tego, że zdaniem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego aspartam może stanowić skuteczne narzędzie wspierające redukcję masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.

Dodatkowo, ważną zaletą aspartamu jest także to, że nie jest on trawiony, tak jak cukry proste na wczesnych etapach przewodu pokarmowego. Dzięki temu bakterie obecne w jamie ustnej nie mają możliwości skorzystać z niego jako źródła energii i nie powodują próchnicy.

Jak włączać aspartam do diety?

Wiedząc więcej na temat aspartamu można uznać, że warto włączać go do diety. W końcu jego stosowanie przynosi liczne korzyści. Jednakże, jak podkreślają specjaliści, stosując ten słodzik na co dzień, należy pamiętać, że spożywanie substancji słodzących nie może być jedyną modyfikacją stylu życia.

Chcąc zadbać o swoje zdrowie, należy pamiętać o prawidłowo skomponowanej diecie ogółem. Spożywanie słodzików nie zwalnia nas ze spożywania warzyw czy owoców. Codzienny jadłospis należy także uzupełnić w pełnowartościowe źródła białka, nabiał, orzechy czy zdrowe tłuszcze. A doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety jest także regularnie uprawiana aktywność fizyczna.

Ponadto, jeśli do tej pory nie spożywaliśmy żywności będącej źródłem substancji słodzących, warto włączać je do diety stopniowo, w małych porcjach co kilka dni. Co więcej, spożywając aspartam należy znać dawkę ADI, czyli dopuszczalne dzienne pobranie (ang. acceptable daily intake). Wartość ADI to taka ilość danego słodzika, tu aspartamu, która spożywana codziennie, nie wpływa negatywnie na zdrowie. Wartość ADI dla danej osoby oblicza się, mnożąc masę ciała przez odpowiednią dla słodzika liczbę. W przypadku aspartamu jest to 40. Dla przykładu: osoba o masie ciała 50 kg może dziennie spożyć 2 gramy aspartamu (40*50= 2000 mg).

Podsumowując, aspartam stanowi ciekawe urozmaicenie codziennej diety. Na podstawie obecnie dostępnych badań można stwierdzić, że jest bezpieczny i nie ma szkodliwego wpływu na organizm. Jak wiele słodzików nie dostarcza kalorii, nadaje słodki smak żywności i nie powoduje próchnicy. Niewątpliwie posiada wiele zalet. Jednakże włączając go do diety, należy pamiętać o stopniowym zwiększaniu porcji, a także o pozostałych zdrowych nawykach ogółem.

Bibliografia:

  • Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority 2013.
  • Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019. Diabetologia Praktyczna 2019; 5:1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Via Medica.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.
  • E. Wierzbicka. „Słodziki” – aspekty żywieniowe i zdrowotne. WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW, maj 2014.
  • U.S. Food and Drug Administration. FDA Statement on European Aspartame Study 2007.

zdj. główne: materiał od klienta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać odpowiedni sprzęt do myślistwa: poradnik dla początkujących
Jak wybrać odpowiedni sprzęt do myślistwa: poradnik dla początkujących
Odkryj jak skutecznie wybrać sprzęt do myślistwa, doskonalący umiejętności i dostosowany do Twoich potrzeb. Poradnik szczegółowo objaśnia najlepsze strategie dobierania wyposażenia dla początkujących myśliwych.
Co jeść, będąc na bezglutenowej diecie?
Co jeść, będąc na bezglutenowej diecie?
Myślisz, że dieta bezglutenowa to same ograniczenia? Udowadniamy się, że bez glutenu można jeść zdrowo i smacznie!
Soki z kiszonek – naturalny zastrzyk witamin dla organizmu
Soki z kiszonek – naturalny zastrzyk witamin dla organizmu
Soki z kiszonek i kiszone owoc uznawane są za ekologiczne superfood. Dlaczego warto regularnie korzystać z produktów poddanych procesowi fermentacji?
Ostatnie wpisy