Zdrowe odżywianie to dla wielu osób codzienność, dla innych natomiast jest całkowitą odmianą stylu życia. W szczególności dla tej drugiej grupy osób zmiany są bardzo duże i często wiążą się z wymianą wielu produktów w lodówce. Nie oznacza to wcale, że posiłki muszą od razu stracić na walorach smakowych, w wielu przypadkach może być wręcz odwrotnie. Sprawdź, na jakie zdrowe zamienniki warto postawić.
Masło w obecnych czasach to produkt drogi i niekoniecznie zdrowy. Mało tego, w wielu domach zastępowane ono jest margaryną, która także nie jest zbyt dobrym produktem do smarowania chleba i bułek. W maśle najwięcej znajdziemy tłuszczów zwierzęcych, które zawierają mnóstwo cholesterolu, a ten odpowiedzialny jest za powstawanie zmian miażdżycowych. Samo masło ma także bardzo dużo kalorii, ponieważ w 100 gramach jest ich nawet 700. Jeśli chcemy zamienić je na coś zdrowszego, to zdecydowanie najlepszym wyborem jest awokado.
Owoc ten uznawany jest za jeden z najzdrowszych na świecie. Dzięki swojej konsystencji nazywany jest nawet maślanym, a na dodatek idealnie sprawdza się jako smarowidło. Miąższ owocu jest oleisty i kaloryczny, ale wykazuje całkiem odmienne działanie niż popularne masło. Warto tutaj nadmienić, że skutecznie obniża poziom cholesterolu, a na dodatek jest prawdziwą kopalnią substancji odżywczych. Znaleźć w nim można luteinę, likopen, witaminy A, E, C, B, a także zdrowe tłuszcze.
Coś zamiast masła 🙂
Opublikowany przez Taka jak inne, INNA niż wszystkie.FIT mama. Wtorek, 14 kwietnia 2020
Bułka tarta jest dla wielu osób niepozornym dodatkiem, bez którego nie ma mowy o jakiejkolwiek panierce do schabowego, czy też o gotowanej fasolce. Mało kto wie, że jest ona jednak bardzo szkodliwa. Bułka tarta sama w sobie jest bardzo kaloryczna, ponieważ w 100 gramach zawiera się około 350 kalorii. Na dodatek działa ona jak gąbka, bo pochłania ogromne ilości tłuszczu. Panierowany kotlet ma zatem dwa razy więcej kalorii niż ten, który jest pozbawiony panierki. Alternatywą dla bułki tartej może być sezam, który jest o wiele zdrowszy i zawiera w sobie bardzo dużo błonnika. Jeśli nie przepadamy za nim, możemy wybrać siemię lniane. Błonnik, który znajduje się w tych produktach, odpowiada za szybsze trawienie i niszczy wolne rodniki, a także wspomaga perystaltykę jelit.
Potrawy zawierające mąkę to tradycyjna polska kuchnia. Podstawą większości dań jest mąka pszenna. Produkuje się ją z oczyszczonych ziaren zbóż, a sama zawiera duże ilości węglowodanów prostych, które są szybko trawione przez organizm i wchłaniane do krwiobiegu, co powoduje wzrost poziomu cukru. W efekcie zaczyna się proces gromadzenia nadmiernej tkanki tłuszczowej. Mąkę można jednak zamienić na zdrowsze orzechy. W sklepach ze zdrową żywnością można spotkać mąkę ze zmielonych orzechów włoskich, laskowych i innych rodzajów. Co prawda ma ona charakterystyczny zapach i smak, jednak wciąż świetnie nadaje się do słonych i słodkich wypieków oraz naleśników. Ponadto, jest ona źródłem cennych mikroelementów oraz zdrowych tłuszczy, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania.
Mąka z ziaren słonecznika, mąka sezamowa, mąka z sorgo, maka z pestek dyni, mielone siemię lniane, mąka amarantusowa,…
Opublikowany przez Zobacz więcej/Otwórz serce Poniedziałek, 18 marca 2019
Napoje energetyczne to prawdziwa bomba substancji szkodliwych dla organizmu człowieka. Mimo że skutecznie pobudzają, to jednak w dużej mierze składają się z kofeiny, cukru i tauryny. Te z kolei, spożywane w nadmiernych ilościach, sieją spustoszenie w organizmie. Warto dodać, że picie napojów energetycznych może prowadzić do problemów z sercem, pamięcią, koncentracją i trawieniem, a nawet wywoływać nudności. Alternatywą, która jest o wiele zdrowsza, może być czerwona herbata. Jest niezwykle aromatyczna, pobudza i wspomaga odchudzanie. Do tego wzmacnia organizm i – w przeciwieństwie do energetyków – poprawia koncentrację, a także pamięć.