Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Bakalie to duża grupa produktów spożywczych, w której znajdują się suszone owoce, różne orzechy i pestki. To odżywczy i smaczny ekologiczny dodatek do jadłospisu.
Pod wspólną nazwą zdrowe bakalie znajdują się produkty różniące się od siebie kolorem, fakturą i wartościami odżywczymi. Te bakalie mają jednak wspólną cechę – to bakalie ekologiczne. Zdrowe bakalie ekologiczne to smaczna przekąska i ważny smakowo dodatek do dań wytrawnych, a także ciast i deserów. Omawiając całą grupę trzeba wyraźnie wyróżnić w niej 3 duże rodziny: suszone owoce, orzechy i pestki. Aby pokazać szczególne wartości tej grupy, warto każdą ze składowych omawiać osobno.
Zdrowe bakalie ekologiczne czyli orzechy, pestki, nasiona i owoce pochodzą z sadów i upraw z certyfikatem ekologicznym. Żywność ekologiczna, nazywana też organiczną lub biologiczną, wytwarzana jest w certyfikowanych gospodarstwach. W uprawach ekologicznych jest zakaz stosowania sztucznych nawozów i pestycydów, promieniowania jonizującego i GMO. Sklep ekologiczny Organic Market ma w ofercie zdrowe bakalie ekologiczne.
Bakalie, które na opakowaniu maja napis sugerujący konsumentowi, że są to bakalie ekologiczne czyli na przykład organiczne bakalie, bakalie bio czy bakalie eko, muszą pochodzić z ekologicznego systemu produkcji. Bakalie ekologiczne to bakalie, które są oznakowane na opakowaniu znakiem zielonego eko liścia. Jest to logo obowiązujące w całej Unii Europejskiej. Bakalie są często sprzedawane też na wagę i wtedy obowiązek posiadania certyfikatu jako dowodu na to, że są to bakalie ekologiczne, obowiązuje sprzedawcę. Certyfikat ekologiczny sprawia, że kupowane bakalie nie są anonimowe.
Zdrowe bakalie są wtedy, gdy mają naturalnie wysoką wartość odżywczą, a nie dostarczają przy ich spożywaniu składników niepożądanych jak na przykład pozostałości środków ochrony roślin czy sztucznych konserwantów. Badania naukowe potwierdzają, że bakalie bio mają wyższą wartość odżywczą. Bakalie ekologiczne zawierają mniej azotanów w porównaniu z ich odpowiednikami konwencjonalnymi. Ekologiczne owoce zawierają więcej błonnika i włókien celulozowych. Sprawdzono naukowo, że konsumenci owoców ekologicznych są istotnie mniej narażeni na alergie pokarmowe.
Suszenie to bardzo uniwersalny sposób przedłużania trwałości owoców. Dzięki temu procesowi można na całym świecie cieszyć się smakiem produktów rosnących w dowolnym miejscu globu. Istotny jest sposób, w jakim odbywa się suszenie owoców. W przypadku owoców ekologicznych przebiega to bez dodatku środków konserwujących. Owoce eko są suszone powoli i dlatego mają zawsze ciemnobrązowy kolor i są bardzo słodkie z powodu zagęszczenia się zawartości naturalnego cukru.
Owoce suszone oferowane przez sklep ekologiczny Organic Market to: daktyle, morele, figi, śliwki, rodzynki, mango i żurawina. Morele mają największą wartość odżywczą spośród wszystkich suszonych owoców. Można je jeść od razu po wyjęciu z opakowania, albo namoczyć wcześniej w wodzie. Owoce suszone oprócz bezpośredniego spożycia można użyć do różnego rodzaju ciast, kremów, deserów, zup owocowych oraz sałatek.
Orzechy to naprawdę zdrowe bakalie – bardzo odżywcze dodatki do dań i doskonała przekąska. W małej ilości zawierają dużo wartości odżywczych. Ze względu na to, że orzechy zawierają dużo tłuszczu, mogą być dla niektórych osób ciężkostrawne. Warto jeść je powoli i dobrze przeżuwać delektując się smakiem, żeby zostały prawidłowo przyswojone. W tym samym celu można je też namoczyć przed spożyciem.
Orzechy są bogate w wapń i cenne kwasy tłuszczowe lepiej trawione i przyswajane, niż tłuszcze zwierzęce. Zdrowe bakalie, w tym orzechy, są najlepszym źródłem witaminy E, która jest ochronnym przeciwutleniaczem dla układu nerwowego i odpornościowego. Orzechy, nasiona i pestki dostarczają też witamin z grupy B oraz białko i błonnik pokarmowy. Są także źródłem magnezu i cynku w diecie.
Fot.: materiał prasowy Klienta.