Sok z kiszonych warzyw to popularny probiotyk wzmacniający układ odpornościowy. Badania naukowe pokazały, że można je wykorzystywać w codziennej diecie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok.
Kiszenie warzyw to jeden z najbardziej ekologicznych i prostych sposobów na przedłużenie ważności i świeżości jedzenia. Klasyczna zalewa stosowana do kiszenia żywności składa się z osolonej wody, przypraw i ziół. Najczęściej jako dodatki do kiszonek wrzuca się gorczycę, czosnek, liść laurowy, koper czy owoce (na przykład porzeczki czy wiśnie), które dodają całości wyjątkowego smaku. Proces fermentacji może trwać od kilku do kilkunastu dni w zależności od temperatury przechowywania produktów oraz używanych składników. Dzięki procesowi fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który powstaje w wyniku rozpadu cukrów znajdujących się w warzywach. Dzięki temu zjawisku kiszonki stają się mniej kalorycznie niż surowe warzywa i stanowią zdrowy element każdej diety.
Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że sok z kiszonek ma wiele wartości odżywczych i może być jedną ze skutecznych metod na wzmocnienie odporności organizmu. Okazuje się, że oprócz samych kiszonych warzyw duża ilość witamin i mikroelementów znajduje się w sokach z kiszonek. W składzie soków z kiszonek można znaleźć między innymi kwasy fenolowe, flawonoidy, kwercetynę, magnez, wapń, fosfor, potas czy błonnik. Minerały te mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zmniejszają zaparcia, pomagają w walce z wrzodami żołądka, poprawiają pracę układu odpornościowego, redukują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, przez co pomagają w walce z nadciśnieniem, a nawet wspomagają proces trawienia. Co ciekawe, badania pokazały także, że sok z kiszonek ma niski indeks glikemiczny, dlatego powinien być stosowany w codziennej diecie osób zmagających się z cukrzycą. Niska kaloryczność kiszonek jest także świetnym elementem diety osób cierpiących na otyłość.
Procesowi fermentacji można poddawać większość produktów, w szczególności warzyw. Do przygotowania kiszonek świetnie nadają się popularne produkty, takie jak ogórki czy kapusta, ale równie smaczne mogą się okazać marchewka, burak, cebula, papryka, czosnek, pomidor, brokuł czy kalafior. W przypadku owoców najlepiej sprawdzają się jabłka, gruszki, winogrona, śliwki czy cytryny. Jeśli chodzi o sam sok, to można wypić ten znajdujący się w słoiku bez ukiszonych warzyw, a je wykorzystać na przykład do przygotowania niskokalorycznych przekąsek. Dobrym sposobem na przygotowanie zdrowego soku z kiszonek jest także zmiksowanie ukiszonych warzyw z sokiem, dzięki czemu powstaje zdrowe smoothie. Sok można także uzyskać z gotowych produktów, jednak przed zakupem warto sprawdzić skład i sposób przeprowadzenia fermentacji.
Zdj. główne: Natalie Rhea/unsplash.com