Nabiał w diecie – co warto wiedzieć?
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Nabiał w diecie – co warto wiedzieć?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Ogromna część z nas dba o swoje zdrowie i nienaganny wygląd. By prowadzić higieniczny tryb życia, nie wystarczy jedynie odpowiednia doza aktywności fizycznej. Konieczna jest także wysokiej jakości, dobrze zbilansowana dieta. To ona ma bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd. Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dlaczego wysokiej jakości nabiał odgrywa tak kluczową, znaczącą rolę? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Ciekawi? Zaczynamy! 

Nabiał w naszej diecie i jego rola dla naszego organizmu

Nabiał w diecie każdego z nas odgrywa znaczącą, niebagatelną rolę. Spożywając produkty mleczarskie, możemy łatwo przyswoić białko, wapń oraz wiele cennych witamin, przede wszystkim z grupy B. Co ważne, spożywanie produktów mlecznych, niezwykle korzystnie wpływa na pracę jelit oraz naszą całą perystaltykę jelit. Kwas mlekowy zawarty np. w mleku czy kefirze, to jeden z niezbędnych elementów do prawidłowego trawienia oraz poprawnego funkcjonowania całego układu pokarmowego. Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożywanie dwóch posiłków z nabiałem w ciągu dnia przez osoby dorosłe, a czterech posiłków przez dzieci- nabiał jest głównym źródłem wapnia dla naszego organizmu, który odgrywa niebagatelne znaczenie w procesie wzrostu i prawidłowego rozwoju młodego organizmu.

Szeroka różnorodność wyboru produktów mleczarskich 

Nabiał jest bardzo szeroką, różnorodną grupą wielu produktów spożywczych. Takie rozwiązanie sprawia, że każdy z nas odnajdzie wariant, który doskonale wpiszę się w nasze indywidualne potrzeby i preferencje smakowe. Do najbardziej popularnych produktów zaliczanych do nabiału należą:

  • Jogurty do picia,
  • Jogurty deserowe,
  • Jogurty naturalne,
  • Sery twarogowe,
  • Serki wiejskie,
  • Serki do smarowania,
  • Masło,
  • Mleko,
  • Śmietany,
  • Kefiry,
  • Zsiadłe mleko,
  • Maślanki,
  • Chłodniki,
  • Słodkie desery

oraz wiele innych. Tak bogaty wybór sprawia, że doskonałe pozycje mleczarskie do swojej diety odnajdą zarówno dzieci, dorośli, jak również seniorzy. Co więcej, taki bogaty wybór sprawia, że możemy serwować i przygotowywać śniadania, obiady, kolację, jak również desery. Nic więc dziwnego, że mleczne produkty możemy odnaleźć w wielu domach.

Okręgowa spółdzielnia mleczarska Krasnystaw jest firmą, która cieszy się ogromną popularnością i uznaniem wśród szerokiego grona konsumentów od wielu, długich lat. Na stronie internetowej https://www.krasnystaw.eu/pl do naszej dyspozycji oddano szeroką gamę najwyższej jakości produktów mleczarskich, które nie tylko doskonale smakują, ale także niosą dla naszego organizmu i zdrowia wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz ogólny stan zdrowia.

Fot.: Bettina Kunz/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

pięć × 1 =

Rekomendowane
Jak sport wpływa na zdrowie psychiczne?
Jak sport wpływa na zdrowie psychiczne?
Poznaj korzyści płynące z uprawiania sportu dla zdrowia psychicznego. Dowiedz się, jak regularne ćwiczenia wpływają na poprawę nastroju, zmniejszają stres i pomagają w walce z depresją.
Kim jest Lebron James?
Kim jest Lebron James?
LeBron James jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych koszykarzy na świecie. Urodził się 30 grudnia 1984 roku w Akron, w stanie Ohio, w USA. Swoją karierę sportową rozpoczął jeszcze jako uczeń szkoły średniej, gdzie grał w koszykówkę i odnosił pierwsze sukcesy.
Innowacyjne podejście do automatycznych linii do masowania mięsa: korzyści i zastosowania w przemyśle przetwórczym
Innowacyjne podejście do automatycznych linii do masowania mięsa: korzyści i zastosowania w przemyśle przetwórczym
Odkryj, jak zaawansowane technologie w automatycznych liniach do masowania mięsa rewolucjonizują przemysł przetwórczy, zwiększając efektywność produkcji oraz jakość wyrobów mięsnych.
Ostatnie wpisy