Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Alergie pokarmowe nie należą do rzadkości. Zazwyczaj kojarzymy je z problemami ze strony układu pokarmowego, jednak objawy mogą dotyczyć również skóry i oczu. Sprawdź, jakie symptomy towarzyszą alergiom pokarmowym oraz w jaki sposób im zaradzić.
Wyróżnia się trzy rodzaje alergii, w zależności od typu czynników wywołujących reakcję alergiczną [1]:
Zdarzają się również alergie krzyżowe, polegające na jednoczesnym uczuleniu na alergeny wziewne/kontaktowe i pokarmowe. Na przykład osoby uczulone na pomidory są często również uczulone na lateks, u osób uczulonych na pyłki brzozy może pojawić się alergia na jabłka.
Alergia polega na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na daną substancję, określaną jako alergen. Alergii towarzyszą objawy takie jak nieżyt nosa (wodnisty katar, kichanie), swędzenie i łzawienie oczu, wysypka i zaczerwienienie skóry, a przy alergiach pokarmowych dodatkowo dolegliwości ze strony układu pokarmowego [2].
Alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku, jednak najczęściej objawy dają o sobie znać już we wczesnych latach życia. Uczulenie mogą powodować różne produkty: owoce (np. truskawki, pomidory), białka mleka, jaja, ryby, skorupiaki czy orzechy. Alergie pokarmowe mogą też wywoływać enzymy roślinne (papaina, bromelina, pektynaza, cellulaza i amylaza), stosowane w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym oraz enzymy drożdży piekarskich i pleśniaka Mucor racemosus stosowane w przemyśle piekarniczym, przetwórstwie owocowym i do produkcji serów [3]. Alergia pokarmowa nie jest tym samym co nietolerancja pokarmowa [4]. Nietolerancja pokarmowa ma charakter nieimmunologiczny i jest spowodowana brakiem enzymu rozkładającego dany składnik zawarty w pokarmie, na przykład na laktozę. Alergia pokarmowa związana jest z nadwrażliwością organizmu na dany składnik i reakcją układu odpornościowego.
Problemy ze strony oczu (podrażnienie, łzawienie, zapalenie spojówek na tle alergicznym) najczęściej kojarzą się z alergiami wziewnymi na pyłki drzew i bylin. Pojawia się wówczas świąd oczu, przekrwienie i łzawienie. Tego typu symptomy świadczą o alergicznym zapaleniu spojówek i mogą towarzyszyć również alergiom pokarmowym [3]. Reakcja alergiczna jest związana z gwałtownym wyrzutem histaminy, hormonu odpowiedzialnego za powstawanie stanu zapalnego. Przy długotrwałym kontakcie z alergenem, także jeśli dostał się on do organizmu drogą pokarmową, stan zapalny może objąć także odległe narządy, w tym oczy. Co więcej, stan zapalny może utrzymywać się przez dłuższy czas, nawet gdy nie ma już bezpośredniego kontaktu z alergenem [5]. Przy alergiach pokarmowych dość częsty jest również obrzęk powiek.
W leczeniu alergii pokarmowej najistotniejsze jest unikanie kontaktu z alergenem [2]. Kolejne reakcje alergiczne po spożyciu pokarmu powodującego uczulenie mają zazwyczaj bardziej gwałtowny przebieg i mogą doprowadzić do napadów duszności, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Leczenie objawowe alergii polega na podawaniu leków przeciwhistaminowych, hamujących produkcję tego hormonu. Przy zapaleniu spojówek stosuje się krople do oczu łagodzące stan zapalny. Dobrym wyborem są nawilżające krople do oczu z ektoiną, które wspierają działanie naturalnego filmu łzowego i dodatkowo wzmacniają barierę ochronną oka.
Materiał powstał we współpracy reklamowej z Bausch + Lomb.
Bibliografia:
Zdjęcie: materiał Klienta.