Kapitalne wieści napłynęły niedawno dla wszystkich miłośników czekolady. Okazuje się, że sięgając po odpowiednią wersję tej słodkiej przekąski można przysłużyć się nie tylko podniebieniu, lecz przede wszystkim zdrowiu! Korzystny wpływ czekolady na ludzki organizm został wreszcie potwierdzony naukowo. Zapomnijmy więc o stereotypach i wykorzystajmy czekoladę podczas walki o smukłą sylwetkę oraz świetne samopoczucie!
Poszukiwanie złotego środka wspomagającego odchudzanie spędza sen z powiek badaczom z całego świata, a uzyskiwane przez naukowców rezultaty niekiedy bywają naprawdę zadziwiające. Z wyjątkowo intrygującymi wynikami mieliśmy do czynienia podczas ostatniego eksperymentu – udowodniono bowiem, że w procesie redukcji masy ciała może nam pomóc… czekolada!
W trwającym 14 dni badaniu wzięły udział panie, które zostały podzielone na trzy grupy: pierwsza jadła czekoladę rano, druga wieczorem, natomiast trzecia przez cały czas eksperymentu stroniła od słodkiego przysmaku. Efekt? Kobiety, które podczas dwóch tygodni spożywały 100 gramów czekolady dziennie nie tylko odnotowały zmniejszone uczucie głodu, ale również spalały więcej kalorii od swoich koleżanek z grupy trzeciej. Co ciekawe, uczestniczki badania wcale nie sięgały po polecaną przez dietetyków czekoladę gorzką, ale po jej mleczną odpowiedniczkę!
Powyższe wyniki to z pewnością miód na serce milionów osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez ulubionego smakołyku. Czekolada sprawdzi się jednak nie tylko w tradycyjnej postaci, ale może również stanowić podstawę rozmaitych kuchennych podbojów. Przepis na tzw. blok bardzo czekoladowy znalazł się ostatnio na blogu Anny Lewandowskiej, która w kwestii zdrowego odżywiania stanowi przecież wzór do naśladowania.