Artykuł sponsorowany
Osoby, które przeszły na dietę wegańską, nie muszą rezygnować z ulubionych deserów. W sieci można znaleźć wiele przepisów na wegańskie alternatywy popularnych ciast, a producenci słodyczy prześcigają się w proponowaniu konsumentom wegańskich przyjemności.
Coraz więcej osób decyduje się na włączanie do diety posiłków wegańskich i wegetariańskich. Pojawiające się w sklepach roślinne odpowiedniki ułatwiają ten proces. Na rynku możemy znaleźć nie tylko wegańskie alternatywy dla mięsa czy nabiału, ale również dla tradycyjnych słodyczy. Jeśli zastanawiasz się nad weganizmem, to wprowadzanie roślinnych opcji najłatwiej zacząć od zastępowania nimi wybranych składników dań i stopniowo przejść do przygotowywania posiłków skomponowanych w całości z produktów pochodzenia roślinnego.
Wegańskie słodycze możesz przygotować na bazie owoców, warzyw oraz nasion roślin strączkowych. Przykładowo klasyczne tiramisu można odtworzyć w wersji wegańskiej z użyciem tofu, zblendowanych orzechów nerkowca, napoju sojowego czy mleczka kokosowego oraz wegańskich biszkoptów. Natomiast świetnym zamiennikiem czekolady może być połączenie awokado, banana i kakao lub zblendowane daktyle.
W wielu sklepach można znaleźć żelki i galaretki wegańskie niezawierające w składzie żelatyny zwierzęcej, którą produkuje się z kolagenu pozyskiwanego z kości, ścięgien, chrząstek, kopyt lub rogów zwierzęcych. Wegańskie odpowiedniki tych słodyczy najczęściej wytwarzane są z agaru lub skoncentrowanego soku z owoców, dzięki czemu zachowują smak i konsystencję dobrze znaną miłośnikom tradycyjnych żelek i galaretek.
Świeże i suszone owoce mogą być znakomitą i zdrową przekąską między posiłkami. Latem warto przygotować także samodzielnie domowy sorbet na bazie mrożonego mango, truskawki bądź bananów. Owoce można też dosłodzić za pomocą syropu z daktyli lub cukru kokosowego, ale nie jest to konieczne.
W niektórych sklepach można znaleźć czekolady wyprodukowane bez jakichkolwiek śladowych ilości protein mlecznych czy nabiału. Warto spróbować zwłaszcza wysokiej jakości czekolad, którym przyznano certyfikat fundacji Cocoa Horizons, poświadczający, że przy produkcji czekolady wykorzystane były jedynie składniki pochodzące ze zrównoważonych upraw kakaowców. Jeśli szukasz pomysłów na ekologiczne i wegańskie słodycze firmowe, sprawdź koniecznie ofertę dostępną na stronie: https://slodkie.com/katalog/slodycze-reklamowe/slodycze-weganskie/.
Fot.: DanaTentis/pixabay.com