Rządowa agencja Wielkiej Brytanii, Public Health England, zaleciła swoim obywatelom stosowanie witaminy D. Suplement diety jest naturalnie produkowany w organizmie człowieka w połączeniu z promieniami słonecznymi, jednak ze względu na nakaz pozostania w domach mieszkańcy mają znikomą możliwość samodzielnej produkcji witaminy. Dlaczego warto dbać o wysoki poziom witaminy D w organizmie i jak wpływa na walkę z wirusem?
Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham ustalili, że niedobór witaminy D w organizmie może wpływać na odporność przed groźnym wirusem. Przeprowadzone testy na pracownikach National Health Service wykazały, że osoby o niższym poziomie witaminy D częściej zakażały się SARS-CoV-2, a objawy, jakich doświadczali w trakcie przechodzenia choroby, były znacznie silniejsze niż osób z większą ilością witaminy.
Prawie 72% badanych, u których wykryto niedobór witaminy D, uzyskało pozytywny wynik na koronawirusa. Pacjenci, którzy mieli wyższy poziom witaminy, chorowali jedynie w 51% przypadków. Podobny wniosek wynikał także z badań przeprowadzonych przez specjalistów z University of Chicago Medicine. Amerykańscy naukowcy z Bostońskiego Uniwersytetu, którzy także zajmowali się związkiem witaminy D z koronawirusem, stwierdzili, że niski poziom witaminy D sprzyja infekcji koronawirusem.
Testy wykazały również, że witamina D zmniejsza objawy towarzyszące chorobie m.in. gorączkę, bóle mięśni czy uczucie duszności. Przeprowadzone badania pokazały, że pacjenci o wyższym stężeniu witaminy D we krwi rzadziej umierali w związku z powikłaniami wywołanymi zakażeniem SARS-CoV-2.
Działanie witaminy D w organizmie człowieka jest rozległe. Bierze udział w budowie układu kostnego, mineralizuje kości, reguluje przyswajanie wapnia i fosforu, poprawia krążenie i pomaga w prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Badania prowadzone nad stężeniem witaminy D we krwi wykazały, że jej odpowiedni poziom zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, astmy oraz chorób autoimmunologicznych. Do głównych zalet minerału należy także zaliczyć regulacje układu odpornościowego, czyli działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz antyproliferacyjne.
Witamina D – sprawdź jej właściwości.
Opublikowany przez Jestem FIT Sobota, 30 marca 2019
Aż 80-100% witaminy D w ludzkim organizmie powstaje w skórze w wyniku syntezy z promieniowaniem UVB. Proces ten uzależniony jest od panującej aktualnie pory roku oraz poziomu nasłonecznienia. Jak pokazują statystyki, na terenie Polski synteza ta jest najbardziej efektywna w okresie od maja do września, między godziną 10:00 a 15:00. Przyjmuje się, że osoby z jasną karnacją potrzebują około 15-minutowej ekspozycji na słońcu, tak aby organizm mógł swobodnie przeprowadzić syntezę. Dłuższe przebywanie w słonecznej pogodzie może prowadzić do rozpadu witaminy.
W czasie trwania kwarantanny i ograniczonej możliwości korzystania z promieni słonecznych organizm nie ma możliwości samodzielnej produkcji witaminy D, więc żeby utrzymać prawidłowy poziom jej stężenia we krwi, warto stosować suplementy diety. Wiele z dostępnych na rynku produktów zawiera w sobie nie tylko zalecaną dawkę witaminy D, ale także wiele innych substancji wspomagających układ odpornościowy.
Jak wykazały dotychczas przeprowadzone badania, nie istnieje ścisły związek między witaminą D a zwalczaniem objawów koronawirusa. Wyniki testów pokazują jednoznacznie, że minerał nie jest lekiem w walce z chorobą, a jedynie suplementem wspomagającym ochronę przed zakażeniem i czynnikiem, który może zminimalizować występujące dolegliwości. Według statystyk aż 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D, dlatego w okresie jesienno-zimowym, gdy zmniejsza się poziom nasłonecznienia, zwiększa się zachorowalność na grypę czy anginę. Osłabiony organizm jest bardziej podatny na panujące wokół wirusy i bakterie, dlatego publikowane statystyki dotyczące zakażeń SARS-CoV-2 są podwyższone, a brak odporności może być jednym z czynników generującym taki wynik. Stosowanie suplementów z witaminą D nie ma negatywnego wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a może jedynie pozytywnie wpłynąć na działanie układu odpornościowego.