Jaką dietę stosować w trakcie trwania chemioterapii?
DIETETYKA

Jaką dietę stosować w trakcie trwania chemioterapii?

Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Prawidłowe żywienie podczas leczenia onkologicznego, w tym chemioterapii, potrafi być nie lada wyzwaniem. Powikłania terapii (w tym biegunka, nudności czy zaparcia), a także sama choroba nie sprzyjają prowadzeniu zróżnicowanej, właściwie zbilansowanej diety, co zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych. Co więcej, w tym czasie organizm może inaczej tolerować dane produkty czy wykorzystywać składniki pokarmowe. Dieta przy chemioterapii powinna być skomponowana tak, aby wspomóc organizm w walce z chorobą i znieść jak najlepiej niepożądane działania terapii. W tym czasie dieta wysokobiałkowa dla chorych otrzymujących chemioterapię, a także dieta obfitująca w tłuszcze może okazać się pomocna, m.in. w utrzymaniu właściwej masy ciała (1, 2).

Korzyści prawidłowego żywienia w trakcie trwania chemioterapii

Właściwie skomponowana dieta przy chemioterapii może przynieść wiele korzyści dla zdrowia organizmu, a zwłaszcza:

  • wspomóc pracę układu odpornościowego w walce z chorobą,
  • zapewnić odpowiednią ilość siły i energii,
  • pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała,
  • poprawić odpowiedź organizmu na leczenie,
  • skrócić czas leczenia, a także przyspieszyć powrót do zdrowia,
  • pomóc w lepszym tolerowaniu powikłań terapii,
  • poprawić jakość życia (3).

Dieta przy chemioterapii – wskazówki

Poniżej znajdziesz zalecenia żywieniowe, które mogą pomóc ci we właściwym odżywieniu organizmu podczas chemioterapii.

1. Sięgaj częściej po mniejsze porcje posiłków

Spożywaj regularnie posiłki, najlepiej co 2–3 godziny. Nie czekaj, aż poczujesz głód. Może się to okazać szczególnie pomocne, kiedy doświadczasz nudności czy braku apetytu. Postaraj się jeść powoli każdy posiłek.

2. Zwróć szczególną uwagę na spożycie białka

Jest to składnik niezbędny w regeneracji tkanek, a także prawidłowej pracy układu odpornościowego. Pacjenci onkologiczni wymagają zazwyczaj zwiększonej podaży białka, które po zastosowanej chemioterapii wspomaga walkę z infekcją i naprawę tkanek, przyspieszając regenerację organizmu. Dieta wysokobiałkowa dla chorych powinna zawierać produkty, takie jak jaja, ryby, drób, niskotłuszczowe produkty mleczne czy nasiona roślin strączkowych. Możesz również skonsultować z lekarzem wdrożenie do codziennego jadłospisu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Pomocne w tym przypadku może okazać się zastosowanie wysokobiałkowego preparatu Resource Protein, którego spożycie ułatwi zapewnienie odpowiedniej podaży białka.

4. Zadbaj o odpowiednie spożycie tłuszczów

Tłuszcze stanowią źródło energii dla naszego organizmu. W trakcie trwania terapii możesz potrzebować więcej energii niż zwykle, aby uniknąć utraty masy ciała. Wybieraj tłuszcze nienasycone, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy orzechy. Dobrym źródłem energii dla twojego organizmu będą również pełnotłuste produkty mleczne, np. ser, mleko czy jogurt. Pomocne może okazać się też wzbogacenie jadłospisu w doustne preparaty odżywcze, np. Resource 2.0. Jest to wysokoenergetyczny produkt dedykowany pacjentom onkologicznym niedożywionym lub narażonym na rozwój niedożywienia. Pamiętaj, aby przed zastosowaniem skonsultować się z lekarzem.

5. Nie bój się eksperymentować – próbuj nowych smaków i sięgaj po różne potrawy

Dieta przy chemioterapii może wymagać wielu modyfikacji. Zmiana smaku (odczuwanie metalicznego czy gorzkiego posmaku), zapachu, suchość czy ból w ustach, nudności, wymioty, biegunka czy zaparcia to często występujące powikłania terapii, które mogą znacząco utrudniać spożywanie posiłków. Spróbuj produktów o różnej teksturze i temperaturze, używaj różnorodnych ziół, aby nadać nowy smak potrawom, a także unikaj produktów o intensywnym zapachu. Dieta przy chemioterapii może składać się z nowych produktów – pacjenci nie zawsze tolerują lubiane wcześniej potrawy. Spróbuj również sięgnąć po posiłki w płynnej formie –szczególnie jeżeli doświadczasz bólu czy suchości w ustach. Możesz też rozważyć z lekarzem zastosowanie żywności medycznej w płynnej formie, np. wysokoenergetycznego preparatu Resource Refresh. Jest on przeznaczony dla pacjentów onkologicznych z zaburzeniami smaku związanymi z chemioterapią lub radioterapią, niedożywionych lub tych, u których istnieje ryzyko niedożywienia. Co więcej, produkt ten jest pozbawiony metalicznego posmaku.

6. Pamiętaj o regularnej podaży płynów

Właściwe nawodnienie organizmu jest szczególnie istotne, kiedy doświadczasz skutków ubocznych leczenia, takich jak biegunka, wymioty, gorączka czy zaparcie. Możesz mieć również dni, kiedy spożycie pokarmów stałych będzie utrudnione – wtedy również zwróć uwagę na zwiększoną podaż płynów. W takiej sytuacji pomocne może okazać się również uzupełnienie codziennej diety doustnymi preparatami odżywczymi w płynnej formie, np. Resource Refresh. Jest to produkt o smaku herbaty brzoskwiniowo-miętowej, którego zastosowanie pozwoli na dostarczenie dodatkowej ilości cennej energii. Przed zastosowaniem żywności medycznej skonsultuj się z lekarzem.

7. Zadbaj o bezpieczeństwo podczas przygotowywania posiłków

Choroba nowotworowa i zastosowana chemioterapia mogą znacząco osłabiać układ odpornościowy. W konsekwencji twój organizm może być bardziej podatny na choroby przenoszone przez żywność. Warto w związku z tym zwrócić uwagę na dokładne mycie rąk, a także przyborów kuchennych przed przygotowywaniem posiłków (1, 3, 4).
 

Piśmiennictwo:

  1. American Cancer Society. Benefits of good nutrition during cancer treatment. Pobrany 07.07.2022 r., z https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/coping/nutrition/benefits.html
  2. Kłęk S., Jankowski M., Kruszewski W. J., Fijuth J., Kapała A., Kabata P., Wysocki P., Krzakowski M., Rutkowski P. Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations. Oncology in Clinical Practice 2015; 11:172–188.
  3. Cancer Council Australia. 2019. Nutrition and Cancer. Pobrany 07.07.2022 r., z https://www.cancer.org.au/assets/pdf/nutrition-and-cancer-booklet
  4. Canadian Cancer Society. Eating well. Pobrany 08.07.2022 r., z https://cancer.ca/en/living-with-cancer/coping-with-changes/feeling-your-best/eating-well

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein – do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource 2.0 – do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Refresh – do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem wystąpienia niedożywienia.

Fot.: materiał prasowy Klienta.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zalety gotowania na parze
Zalety gotowania na parze
Gotowanie na parze jest o wiele lepszym sposobem gotowania, dzięki któremu potrawy stają się smaczniejsze i zdrowsze. Co zatem można gotować na parze i na czym to w ogóle polega?
Domowe metody na regenerację skóry w okresie zimowym
Domowe metody na regenerację skóry w okresie zimowym
Okres zimowy jest trudny dla naszej skóry. Niskie temperatury i mroźny wiatr mocno ją wysuszają i uszkadzają. Zobacz, jak o nią odpowiednio zadbać w tych szczególnie trudnych porach roku!
Skrętny czy prosty – jaki stepper wybrać, aby osiągnąć zamierzone efekty?
Skrętny czy prosty – jaki stepper wybrać, aby osiągnąć zamierzone efekty?
Zależy Ci, aby zadbać o swoją kondycję fizyczną, ale nie chcesz biegać w deszczowe dni? Wybierz stepper, który świetnie nadaje się do domowego użytku!
Ostatnie wpisy