Artykuł sponsorowany
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Nie ma skuteczniejszej metody na poprawę podłego humoru niż tabliczka ulubionej czekolady. Biała, mleczna, gorzka, z nadzieniem, z orzechami, bakaliami, rodzajów tego przysmaku jest bardzo dużo, przez co wybór w sklepach jest ogromny. Czekolada ma mnóstwo zastosowań w kuchni, a kakao, czyli jej podstawowy składnik, jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Dowiedz się, jakie właściwości ma czekolada i dlaczego warto ją jeść!
Czekolada zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji. Występują one oczywiście w zmiennych proporcjach, w zależności od tego, jaki rodzaj czekolady wybierzesz. Na długiej liście składników mineralnych zawartych w kakao występują między innymi:
Te minerały oraz witaminy sprawiają, że organizm zyskuje energię oraz szybciej się regeneruje. Wysoka zawartość magnezu w gorzkiej czekoladzie sprzyja prawidłowej pracy układu krążenia i naczyń krwionośnych. Z kolei dzięki zawartości błonnika, jedzenie czekolady z wysokim procentem kakao może pomóc pobudzić układ trawienny przy zaparciach. Witaminy A, E i B oraz kwasy omega-6 poprawiają samopoczucie oraz wygląd skóry, a także chronią narządy wewnętrzne i obniżają poziom złego cholesterolu. Czekolada mleczna oraz biała, które kupisz na stronie https://promienieslonca.pl/products/czekolady-w-pastylkach, przez mleko skondensowane w składzie, zawierają także sporo wapnia, który wzmacnia zęby i kości.
Słodycze nie są uznawane za zdrową przekąskę, a w wielu dietach są całkowicie zabronione. Wyjątkiem jest jednak czekolada, której spożywanie jest jak najbardziej wskazane przy intensywnym wysiłku fizycznym. Jeśli w trakcie lub po treningu zjesz kilka kostek gorzkiej czekolady, przez zawartość magnezu, potasu, miedzi i cynku uzupełnisz minerały, które opuściły Twoje ciało wraz z potem. Można powiedzieć, że czekolada podczas wysiłku fizycznego działa trochę tak, jak elektrolity lub izotonik. Nie zastąpi oczywiście picia dużej ilości płynów, ale uzupełni składniki, których brakuje w czystej wodzie. Dodatkowo, niacyna, w którą bogate jest kakao, zmniejsza uczucie zmęczenia, dodaje energii i wspomaga szybką regenerację mięśni. Tabliczkę czekolady warto też mieć przy sobie podczas długich wędrówek, na przykład na górskim szlaku lub na trasie biegu.
Charakterystyczną cechą kakao jest jego intensywny, ciemny kolor. Już łyżeczka tego składnika wystarczy, by zabarwić ciasto lub napój na brązowo. Tę barwę kakao zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów – silnych antyoksydantów, które chronią komórki ciała przed starzeniem oraz mutacjami. Jedzenie dużych ilości gorzkiej czekolady może pomóc spowolnić procesy starzenia w organizmie, opóźnić pojawienie się pierwszych zmarszczek czy przebarwień na skórze. Przeciwutleniacze chronią komórki także przed niebezpiecznymi mutacjami, na przykład nowotworami. Antocyjany można znaleźć właściwie w każdym produkcie o naturalnie ciemnej barwie, na przykład w kawie, wiśniach, jagodach, aronii, czerwonym winie czy skórce bakłażana.
Zdjęcie główne: pexels.com/Polina Tankilevitch