Zwolnić w codziennym pośpiechu. Anna Lewandowska i Iwona Wierzbicka o negatywnych skutkach życia w stresie
ZDROWIE

Zwolnić w codziennym pośpiechu. Anna Lewandowska i Iwona Wierzbicka o negatywnych skutkach życia w stresie

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Od zarania dziejów stres jest zaciekłym wrogiem naszego zdrowia. To wyjątkowo trudny przeciwnik, którego pokonanie bardzo często graniczy z cudem, bowiem każdego dnia jesteśmy narażeni na jego działanie. O szkodliwym wpływie stresu na cały układ immunologiczny oraz samopoczucie postanowiła przypomnieć czytelnikom swojego bloga Anna Lewandowska we współpracy z dietetyk Iwoną Wierzbicką.

Anna Lewandowska codziennie inspiruje tysiące kobiet w różnym wieku do regularnej aktywności fizycznej oraz zmiany na lepsze swoich nawyków żywieniowych. Coraz bardziej wymagające ćwiczenia w połączeniu z ciągłym monitorowaniem diety są oczywiście nie lada wyzwaniem i wymagają ogromnej samodyscypliny, dlatego popularna trenerka fitness ostrzega, aby w pogoni za progresem na treningach nie wpaść w pułapkę zbyt wysokiego tempa życia.

Nadmiar obowiązków, kiepski dzień w pracy, życie pod presją nieustannego współzawodnictwa – to tylko niektóre spośród mnóstwa czynników, które mogą powodować stres. Jego oddziaływanie na nasz organizm przybliżyła nieco czytelnikom bloga Anny Lewandowskiej doświadczona dietetyk Iwona Wierzbicka. Z jej artykułu wynika, że choć mała dawka stresu ma pozytywne efekty w postaci dodatkowej motywacji, to trwanie w takim stanie przez dłuższy okres może nieść za sobą poważne konsekwencje!

Wśród immunologicznych skutków życia w ciągłym stresie Iwona Wierzbicka wymienia rozregulowanie mechanizmu adaptacyjnego, oddziaływanie prozapalnych cytokin, stłumienie odpowiedzi komórek immunoprotekcyjnych (zmniejszona odporność organizmu), a nawet zwiększenie podatności na niektóre rodzaje raka czy występowanie pomyłek układu immunologicznego, który może zacząć atakować własne tkanki! Jeśli zatem zależy nam, aby nasze wysiłki podczas sesji treningowych i planowania jadłospisu nie poszły na marne, równą wagę musimy przykładać do należytej regeneracji, a także relaksu.

Stresując się zwiększasz ryzyko choroby kiedy poziom stresu opadnie.

„Bądź dobrej myśli, bo po co być złej”!!…

Opublikowany przez Iwona Wierzbicka Dietetyk Kliniczny Ajwendieta Poniedziałek, 11 maja 2020

Zdjęcie wyróżniające: Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*