Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Bakalie, w tym orzechy, należą do najzdrowszych produktów żywności. Do najpopularniejszych orzechów należą ziemne oraz nerkowce. Orzechy makadamia są znacznie rzadziej wybierane. Jakie mają wartości odżywcze? Czy są dobre dla zdrowia?
Orzechy macadamia stanowią bardzo bogaty w cenne wartości odżywcze produkt. Zawierają one przede wszystkim wysokiej jakości białko oraz tłuszcz. Co wiadomo o tych orzechach? Pochodzą z wiecznie zielonego drzewa, które dziś rośnie w takich miejscach jak Australia, Hawaje czy południowa Afryka. Orzechy makadamia mają lekko słodki i maślany smak, ich konsystencja natomiast jest dość kremowa. Gatunek ten jest znacznie mniej znany od pozostałych. Najczęściej ludzie sięgają po orzechy ziemne, włoskie, laskowe czy nerkowca. Warto zauważyć, że orzechy macadamia wielkością i kształtem przypominają orzechy laskowe. Ich skorupa jest jednak bardzo twarda, ciężko ją rozłupać samodzielnie, dlatego w sprzedaży zwykle można znaleźć orzechy łuskane.
Orzechy macadamia są wyjątkowo bogate w cenne wartości odżywcze, takie jak witaminy, minerały i białko. Elementy te działają zbawiennie na pracę ludzkiego organizmu – wspierają go, zapobiegają chorobom i wpływają na poprawę nastroju. Tego rodzaju orzechy mają szczególnie dużą zawartość magnezu – wpływa on pozytywnie na działanie układu nerwowego, ponadto dostarcza energii i zmniejsza uczucie znużenia oraz zmęczenia. Magnez wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie kości i mięśni. Orzechy makadamia są również pełne żelaza – pierwiastek ten poprawia działanie układu krwionośnego, reguluje produkcję hemoglobiny oraz czerwonych krwinek i wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego. Ponadto zmniejsza uczucie zmęczenia.
Tego rodzaju orzechy zawierają także fosfor, który wpływa pozytywnie na kości i zęby. Orzechy macadamia zawierają również dużą ilość witamin – witaminę E oraz witaminy z grupy B, a ściślej mówiąc witaminę B2, B3, B5 i B6. Zawierają także składniki mineralne, takie jak wyżej wymienione żelazo i magnez, a także wapń, fosfor, potas, selen i cynk. Orzechy makadamia stanowią również bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Tego rodzaju kwasy tłuszczowe wpływają na zwiększenie energii i mają pozytywny wpływ na umysł.
Orzechy macadamia zawierają też kwas foliowy, który jest odpowiedzialny między innymi za produkcję czerwonych krwinek. Regularne spożywanie takich orzechów zapobiega wielu chorobom, w tym schorzeniom dziś typowo cywilizacyjnym. Orzechy mogą również opóźnić proces starzenia i niwelują możliwość wystąpienia różnych chorób serca. Gdzie kupować orzechy macadamia? W bakalie najlepiej zaopatrywać się w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością, także w tych internetowych, takich jak frutavita.pl. Orzechy macadamia marki Frutavita pochodzą z ekologicznych upraw, zostały wyprodukowane bez użycia chemicznych środków i nie zawierają szkodliwych substancji.
Zarówno bakalie, ale i wszelkiego rodzaju orzechy, są wyjątkowo zdrowe i pożywne. Należy je jednak spożywać z umiarem, bowiem zawierają bardzo dużo kalorii. Orzechy makadamia są szczególnie kaloryczne – w 100 gramach zawierają nawet 750 kalorii. Warto zauważyć, że orzechy te składają się w 75% z tłuszczu, co oznacza, że mają go najwięcej spośród wszystkich orzechów świata.
Orzechy makadamia znajdują szerokie zastosowanie w codziennym menu – same w sobie sprawdzają się znakomicie jako przekąska, stanowią również doskonały dodatek do różnych wypieków, ciast, ciasteczek, ale i deserów oraz kremów. Można użyć ich również do sałatek, albo dodać do owsianki lub musli. Warto zauważyć, że orzechy macadamia stosowane są również w kosmetyce – olejek z tych orzechów nawilża skórę i sprawdza się również do masażu.
Zdj. główne: materiał od klienta