Kulinarne wirale – które dania stały się światowym hitem TikToka?
SOCIALFIT

Kulinarne wirale – które dania stały się światowym hitem TikToka?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Na TikToku wciąż pojawiają się nowe trendy kulinarne. Proste przepisy wrzucane przez użytkowników z całego świata pokazują, jak przygotować zdrowe dania. Oto najpopularniejsze propozycje z ostatnich tygodni!

Dalgona coffee

Kawowa pianka stała się najpopularniejszym na świecie deserem w czasie trwania ubiegłorocznej pandemii. W czasie kwarantanny w większości krajów, w których działa TikTok, filmiki z przepisem na smakołyk były na liście najczęściej odtwarzanych nagrań. Deser oryginalnie wywodzi się z Korei, gdzie wśród słodyczy prym wiedzie marka Dalgona Candy. Smak pianki przypomina toffi, jednak nie jest aż tak słodki jak prawdziwy przysmak. Prosty do zrealizowania przepis na „odwrotne cappuccino” opiera się tylko na 3 składnikach, czyli kawie, mleku oraz cukrze.

@makingmelanie

#dalgonacoffee but make it faster and with less dishes ✨ #foryou

♬ Vibe (If I Back It Up) – Cookiee Kawaii

Tortilla Wrap Hack

Nowatorski pomysł na przygotowanie tortilli. Dzięki internetowemu sposobowi popularnemu na światowym TikToku, przygotowanie popularnej potrawy stało się znacznie łatwiejsze i bardziej efektowne. Tradycyjnie przyjęło się, że pszenny placek wraz z zawartością zwija się w rulon. Tortilla Wrap Hack pokazuje jednak, że potrawę można podać w inny sposób. Na przygotowanym placku należy rozłożyć dowolne dodatki. Na każdej z ćwiartek tortilli umieszcza się inne produkty, a następnie nacina placek od środka do brzegu. Tak przygotowaną tortillę składa się ćwiartkami zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Po złożeniu wszystkich części powstaje idealny trójkąt, w którym znajdują się wszystkie zmieszane ze sobą składniki. Co więcej, taką tortillę łatwiej zapiec w tosterze, piekarniku, na patelni czy grillu.

Wegański mac’n’cheese

Popularne w Stanach Zjednoczonych danie cieszy się ogromną popularnością, lecz jest bardzo kaloryczne i niezdrowe. Dzięki TikTokowi rozpowszechnił się przepis na bardziej zdrową i wegańską wersję dobrze znanej serowej potrawy. Sos przygotowuje się z kilku prostych składników, takich jak mleko roślinne, oliwa z oliwek, sos tahini, sok z cytryny oraz płatki drożdżowe. Odpowiednio zblendowany sos podaje się z pełnoziarnistym makaronem.

@lindseyeatsla

Everyone needs this creamy one pot buffalo mac n cheese in their life. 🔥#lifeathome #fyp #cookingtips

♬ She Gon Go – Trill Ryan

Feta Pasta

Popularny w tym roku trend makaronu z serem feta wywodzi się z Finlandii. Prosty przepis to idealny pomysł nie tylko na szybki, ale także zdrowy obiad. W naczyniu żaroodpornym umieszcza się pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku oraz ser feta w kostce, całość należy polać oliwą z oliwek i doprawić. Po zapieczeniu w piekarniku należy wymieszać zawartość naczynia i podawać ją razem z makaronem i świeżą bazylią.

Mermaid toasts

Syrenie tosty to jedna z propozycji śniadaniowych. Twórczynią trendu jest stylistka żywności Adeline Waugh, która chciała przygotować zdrowe i estetyczne jedzenie. Przez kilka miesięcy mieszała biały ser kanapkowy z różnymi naturalnymi barwnikami, aż w końcu udało jej się uzyskać odpowiednie kolory. Do przygotowania kolorowych tostów można wykorzystać sok z buraka, spirulinę, kurkumę, sproszkowane jagody czy chlorofil.

Jajkotosty

Równie popularnym sposobem na smaczne i pożywne śniadanie są tosty z jajkiem. Danie przygotowuje się na bazie chleba tostowego i omleta z jajka. Na patelnię można dołożyć także świeże warzywa takie jak pomidory, sałata czy zielony ogórek. Dzięki prostemu przewróceniu odpowiedniej części omleta uzyskuje się idealne tosty, które wyglądają bardzo estetycznie i mają wiele wartości odżywczych.

@layalinayummy

#7awi #layalinayummy #layalina #foodie #yummy #ليالينا_يمي #food #tiktok

♬ الصوت الأصلي – LayalinaYummy – ليالينا يمي

Seitan

Ostatnia propozycja to nie przepis na konkretne danie, a przykład zdrowego produktu, który zyskał ogromną popularność dzięki platformie TikTok. Seitan to aromatyzowany gluten pszenny, który stał się alternatywą dla mięsa. Powstały w VI wieku w Chinach produkt stał się hitem internetu i obowiązkowym elementem diety wegetariańskiej czy wegańskiej. Do przygotowania potrzeba tylko mąki oraz wody. Dzięki płukaniu wyrobionej masy i odczekaniu kilku godzin uzyskuje się czysty gluten, który konsystencją i strukturą przypomina mięso.


Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*