Burger niemal automatycznie kojarzy się ze śmieciowym jedzeniem – przecież zdrowy fast food brzmi jak oksymoron! Okazuje się jednak, że istnieje wiele zdrowych i zarazem smacznych alternatyw dla tego niezwykle popularnego dania. Co więcej, można je bez trudu przyrządzić w domu. „Kocham zdrowe burgery i na moim talerzu raz na jakiś czas pojawiają się ich smakowite wersje” – zdradziła w tym tygodniu Ewa Chodakowska, dzieląc się przy okazji swoim sprawdzonym przepisem.
Burgery wegańskie czy wegetariańskie zyskują coraz więcej entuzjastów. Nic dziwnego, wszak nie tylko dostarczają naszemu organizmowi pożądanych składników odżywczych, ale również są łatwe do przygotowania i bardzo sycące. Przede wszystkim są jednak znacznie zdrowsze od owianych złą sławą klasycznych odpowiedników.
Do grona fanek ciepłych kanapek nafaszerowanych warzywami należą m.in. popularna kucharka Anna Starmach oraz czołowa instruktorka fitness Ewa Chodakowska. Na oficjalnym profilu na Instagramie „Trenerka wszystkich Polek” opublikowała w tym tygodniu post z przepisem na rustykalny burger jaglany, który dość regularnie pojawia się w jej prywatnym jadłospisie. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko bułka razowa, kilka warzyw (czerwona cebula, pomidor malinowy, ugotowany burak, pieczona papryka, rukola), szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, odpowiednio wyselekcjonowane przyprawy oraz dodatki.
„Nie wiem jak Ty, ale ja jem pieczywo. Kocham zdrowe burgery i na moim talerzu raz na jakiś czas pojawiają się ich smakowite wersje. Jeśli podzielasz moją miłość, koniecznie wypróbuj tego przepisu” – zachęca Chodakowska.