To właśnie witaminy mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia oraz urody. Gdzie można znaleźć ich najwięcej?
Niezależnie od tego, ile mamy lat, czym się zajmujemy oraz jaka jest nasza płeć, bezwzględnie potrzebujemy witamin. Dzięki nim wzmacniamy nasz układ odpornościowy. Witaminy spowalniają także proces starzenia się organizmu.
Witaminy są niezwykle cenne i jak najczęściej warto sięgać po produkty, w których jest ich jak najwięcej. Bomby witaminowe powinny zatem jak najczęściej gościć na naszym stole. Dzięki temu zachowamy dobre zdrowie i będziemy cieszyć się doskonałym samopoczuciem!
Najwięcej witamin można znaleźć w warzywach i owocach. Pamiętaj jednak o tym, że każda obróbka termiczna sprawia, że witaminy i inne związki mineralne ulegają degradacji. Jeżeli chcesz czerpać pełnymi garściami z tego, czym obdarzyła nas matka natura, to jedz surowe warzywa i owoce. Oczywiście nie zapominaj o ich wcześniejszym umyciu!
W rolnictwie tradycyjnym każdy gatunek owoców i warzyw miał swoją porę w roku. Truskawki pojawiały się na przełomie maja i czerwca, a świeżymi pomidorami można było się cieszyć na początku września. Obecnie, do wielu produktów mamy praktycznie nieograniczony dostęp przez cały rok. Czy oznacza to, że są zdrowe? Niekoniecznie. Jeżeli zrywa się niedojrzałe owoce i warzywa, a następnie transportuje się je na duże odległości, to tracą one sporo wartości odżywczych.
Chcesz mieć pewność, że na Twoim talerzu znajdują się wyłącznie pełnowartościowe produkty? Sięgaj po owoce i warzywa sezonowe. Są nie tylko prawdziwą bombą witaminową, ale mają jeszcze jedną zaletę – ich cena jest niezwykle przystępna!
Szpinak to jedna z większych traum wczesnego dzieciństwa. Może się kojarzyć z pewnym marynarzem, który po jego zjedzeniu dostawał nadludzkiej siły. Jednak większość osób ma mniej przyjemne wspomnienia. Szpinak, może i pod postacią zielonej papki nie wygląda zachęcająco, jednak jeżeli odpowiednio go przyprawisz, to Twoje kubki smakowe będą miały prawdziwą ucztę. Szpinak jest bogaty w żelazo, witaminę C, witaminę E oraz w kwas foliowy, który jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży.
Szpinak jest jak Superman. 🦸♂️ Skromny i absolutnie niepozorny, ale kryje olbrzymią moc. Ma bogate wnętrze, pełne…
Opublikowany przez Well Well Środa, 4 listopada 2020
Może nie wiesz, ale aronia jest zaliczana do superfoods. To jeden z najzdrowszych produktów dostępnych na świecie, a wiele osób ma ją na wyciągnięcie ręki – wciąż rośnie na wielu działkach. Z aronii najczęściej przygotowuje się soki na zimę. Ma wiele zalet, między innymi obniża ciśnienie krwi oraz redukuje stężenie glukozy. Aronia to ogromna dawka witaminy C oraz E.
Czy wiesz, że w Polsce znajdują się największe plantacje aronii? 😮 Dostępność tego owocu w naszym kraju jest bardzo…
Opublikowany przez Programdiety.pl Poniedziałek, 23 listopada 2020
Trzeba przyznać, że cebula nie jest zbyt urokliwa. Ma za to sporo witamin. Można wśród nich wskazać między innymi na witaminy: C, E oraz witaminy z grupy B. Jeżeli chcesz wycisnąć z cebuli jak najwięcej drogocennych składników, to spróbuj ją jeść na surowo. Wzmocnisz w ten sposób swój układ odpornościowy. Syrop z cebuli jest zalecany przy przeziębieniach. Może nie smakuje najlepiej, za to jego działanie jest rewelacyjne!
Cebula gości praktycznie w każdej polskiej kuchni. Oprócz tego, że jest genialnym dodatkiem do zup, sosów i dań, to ma…
Opublikowany przez Cefarm24.pl Wtorek, 24 listopada 2020
Nie każdy lubi pomidory, jednak warto po nie sięgać jak najczęściej. Są bogate w potas. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do znacznego obniżenia ciśnienia krwi. Jeżeli chcesz wzmocnić swoje serce, to jak najczęściej sięgaj po pomidory. Oprócz potasu, znajdziesz w nich również silne antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Pomidory właściwości
Opublikowany przez Żyj Zdrowo Poniedziałek, 2 listopada 2020
Wiele osób, u których zostanie stwierdzony niedobór określonych witamin, wybiera prostsze rozwiązanie i zamiast przeanalizować swoją dietę, bez głębszego namysłu sięga po suplementację diety. Tymczasem, okazuje się, że nie trzeba wydawać pieniędzy na tabletki – wystarczy sięgnąć po zdrowe owoce i warzywa, które są prawdziwą bombą witamin. Oczywiście pod warunkiem, że lekarz nie zaleci inaczej. Przy dużych niedoborach składników mineralnych farmakoterapia staje się niezbędna.