Bezmięsne mięso i powrót do korzeni – jakie trendy kulinarne zdominują ten rok?
DIETETYKAHOME COOKING

Bezmięsne mięso i powrót do korzeni – jakie trendy kulinarne zdominują ten rok?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Moda jest zmienna – zarówno jeżeli chodzi o wystrój mieszkania, codzienną garderobą, jak i kulinaria. Z tego artykułu dowiesz się, jakie trendy kulinarne podbiją serca smakoszy w najbliższych miesiącach!

Lokalny rynek – zadbaj o jakość produktów!

Nie jest tajemnicą, że to właśnie od jakości spożywanego pokarmu w dużej mierze zależy to, jak się czujemy. Żywność, która jest wysoko przetworzona, ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. W nadchodzących miesiącach czas na prawdziwą rewolucję! Jeżeli chcesz, aby w Twojej kuchni królowały wyłącznie wartościowe produkty, to poszukaj ich na lokalnym rynku! Jest to prostsze, niż może się wydawać. Wcale nie musisz jeździć po całym mieście w poszukiwaniu straganu z warzywami wolnymi od środków ochrony roślin. W sieci działa wiele serwisów, które ułatwiają kontakt z lokalnymi dostawcami zdrowych i pełnowartościowych produktów, które już następnego dnia mogą trafić prosto pod Twoje drzwi.

Korzystając z dobrodziejstw natury i włączając do codziennej diety produkty sezonowe, zadbasz także o środowisko. Zastanawiałaś się kiedyś, jak długą drogę muszą przebyć egzotyczne owoce, zanim trafią na sklepowe półki? Ich ślad węglowy jest przerażający. Dołóż do tego kwestię ulepszaczy żywności i środków konserwujących, które są odpowiedzialne za to, aby produkty pochodzące z drugiego końca świata zachowały podczas transportu swoją świeżość, a zastanowisz się kilka razy, zanim sięgniesz po nie kolejnym razem.

Bezmięsne mięso – hit nadchodzących miesięcy

Z ochroną środowiska jest nierozerwalnie związana jeszcze jedna sprawa, a mianowicie, hodowla bydła na szeroką skalę. Przejście na wegetarianizm nie zawsze związany jest z preferencjami smakowymi. Często za taką decyzją stoi troska o dobrobyt zwierząt, a także wpływ hodowli na środowisko. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak dużo wody jest zużywane do tego, aby finalnie wyprodukować kilogram schabu na niedzielny obiad z rodziną.

Dla każdego, kto myśli o rezygnacji z mięsa, mamy doskonałą wiadomość! Czasy, w których jedyną namiastką kotletów schabowych były te sojowe, powoli odchodzą w niepamięć. Bezmięsne mięso, czyli produkty wytwarzane między innymi z tempehu czy seitana to ostatni krzyk kulinarnej mody! Wyroby te można bez problemu zamówić w sklepach internetowych oraz można je także spotkać w lokalnych sklepach ze zdrową i wegetariańską żywnością.

Własne przetwory – wyjątkowy smak zamknięty w słoikach

Pamiętasz przepyszne dżemy i powidła, które babcia przyrządzała na zimę? A może czujesz w ustach smak malinowego soku dolewanego do herbaty, który pomagał dojść do zdrowia podczas przeziębienia? Własnoręcznie wykonane przetwory mają wyjątkowy smak i aromat, którego próżno szukać w produktach sklepowych. Wbrew pozorom, przygotowanie domowych przetworów nie jest ani bardzo trudne, ani czasochłonne. Wystarczy znaleźć sprawdzony przepis i wolne popołudnie! Smak domowych przetworów z pewnością będzie odpowiednią rekompensatą za trud włożony w ich przygotowanie. Jest jeszcze jeden korzystny wymiar takich działań kulinarnych, a mianowicie, ich cena! Domowe przetwory, gdy przygotowuje się je w większych ilościach, wychodzą taniej niż zakup np. dżemów czy soków w sklepach, a z pewnością będą o wiele zdrowsze!

DIY, czyli kilka pomysłów dla pasjonatów domowego jedzenia

Własnoręczne kulinarne wyroby nie muszą ograniczać się wyłącznie do przetworów na zimę! Wybierz się na wyjątkową podróż do korzeni i spróbuj samodzielnie upiec chleb. Nie jest to zadanie łatwe, jednak duma z każdego upieczonego bochenka jest ogromna! Zaskocz swoich bliskich i na sobotnie śniadanie przygotuj chrupiące bułeczki. Możesz spróbować też samodzielnie zagnieść ciasto na świeży, żółciutki makaron. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się także wędliny własnej roboty.

Nie bój się eksperymentów w kuchni i nie zrażaj się początkowymi porażkami – nie od razu Kraków zbudowano. Odrobina cierpliwości wystarczy, aby zaprowadzić w kuchni prawdziwą rewolucję, która będzie korzystna dla zdrowia całej Twojej rodziny!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zalety gotowania na parze
Zalety gotowania na parze
Gotowanie na parze jest o wiele lepszym sposobem gotowania, dzięki któremu potrawy stają się smaczniejsze i zdrowsze. Co zatem można gotować na parze i na czym to w ogóle polega?
5 łatwych ćwiczeń z hantlami do wykonania w domu
5 łatwych ćwiczeń z hantlami do wykonania w domu
Zamiast częstych wizyt na siłowni wolisz trenować w domu? Dzięki tym pięciu prostym ćwiczeniom z hantlami stanie się to możliwe!
Dieta keto – na czym ona polega?
Dieta keto – na czym ona polega?
Dieta ketogeniczna to sposób odżywiania polegający na wzroście spożycia tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów. Jakie są jej zalety?
Ostatnie wpisy