Feedfit > DIETETYKA > Bezmięsne mięso i powrót do korzeni – jakie trendy kulinarne zdominują ten rok?
DIETETYKAHOME COOKING

Bezmięsne mięso i powrót do korzeni – jakie trendy kulinarne zdominują ten rok?

Foto: Ella Olsson / Flickr

Moda jest zmienna – zarówno jeżeli chodzi o wystrój mieszkania, codzienną garderobą, jak i kulinaria. Z tego artykułu dowiesz się, jakie trendy kulinarne podbiją serca smakoszy w najbliższych miesiącach!

Lokalny rynek – zadbaj o jakość produktów!

Nie jest tajemnicą, że to właśnie od jakości spożywanego pokarmu w dużej mierze zależy to, jak się czujemy. Żywność, która jest wysoko przetworzona, ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. W nadchodzących miesiącach czas na prawdziwą rewolucję! Jeżeli chcesz, aby w Twojej kuchni królowały wyłącznie wartościowe produkty, to poszukaj ich na lokalnym rynku! Jest to prostsze, niż może się wydawać. Wcale nie musisz jeździć po całym mieście w poszukiwaniu straganu z warzywami wolnymi od środków ochrony roślin. W sieci działa wiele serwisów, które ułatwiają kontakt z lokalnymi dostawcami zdrowych i pełnowartościowych produktów, które już następnego dnia mogą trafić prosto pod Twoje drzwi.

Korzystając z dobrodziejstw natury i włączając do codziennej diety produkty sezonowe, zadbasz także o środowisko. Zastanawiałaś się kiedyś, jak długą drogę muszą przebyć egzotyczne owoce, zanim trafią na sklepowe półki? Ich ślad węglowy jest przerażający. Dołóż do tego kwestię ulepszaczy żywności i środków konserwujących, które są odpowiedzialne za to, aby produkty pochodzące z drugiego końca świata zachowały podczas transportu swoją świeżość, a zastanowisz się kilka razy, zanim sięgniesz po nie kolejnym razem.

Bezmięsne mięso – hit nadchodzących miesięcy

Z ochroną środowiska jest nierozerwalnie związana jeszcze jedna sprawa, a mianowicie, hodowla bydła na szeroką skalę. Przejście na wegetarianizm nie zawsze związany jest z preferencjami smakowymi. Często za taką decyzją stoi troska o dobrobyt zwierząt, a także wpływ hodowli na środowisko. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak dużo wody jest zużywane do tego, aby finalnie wyprodukować kilogram schabu na niedzielny obiad z rodziną.

Dla każdego, kto myśli o rezygnacji z mięsa, mamy doskonałą wiadomość! Czasy, w których jedyną namiastką kotletów schabowych były te sojowe, powoli odchodzą w niepamięć. Bezmięsne mięso, czyli produkty wytwarzane między innymi z tempehu czy seitana to ostatni krzyk kulinarnej mody! Wyroby te można bez problemu zamówić w sklepach internetowych oraz można je także spotkać w lokalnych sklepach ze zdrową i wegetariańską żywnością.

Własne przetwory – wyjątkowy smak zamknięty w słoikach

Pamiętasz przepyszne dżemy i powidła, które babcia przyrządzała na zimę? A może czujesz w ustach smak malinowego soku dolewanego do herbaty, który pomagał dojść do zdrowia podczas przeziębienia? Własnoręcznie wykonane przetwory mają wyjątkowy smak i aromat, którego próżno szukać w produktach sklepowych. Wbrew pozorom, przygotowanie domowych przetworów nie jest ani bardzo trudne, ani czasochłonne. Wystarczy znaleźć sprawdzony przepis i wolne popołudnie! Smak domowych przetworów z pewnością będzie odpowiednią rekompensatą za trud włożony w ich przygotowanie. Jest jeszcze jeden korzystny wymiar takich działań kulinarnych, a mianowicie, ich cena! Domowe przetwory, gdy przygotowuje się je w większych ilościach, wychodzą taniej niż zakup np. dżemów czy soków w sklepach, a z pewnością będą o wiele zdrowsze!

DIY, czyli kilka pomysłów dla pasjonatów domowego jedzenia

Własnoręczne kulinarne wyroby nie muszą ograniczać się wyłącznie do przetworów na zimę! Wybierz się na wyjątkową podróż do korzeni i spróbuj samodzielnie upiec chleb. Nie jest to zadanie łatwe, jednak duma z każdego upieczonego bochenka jest ogromna! Zaskocz swoich bliskich i na sobotnie śniadanie przygotuj chrupiące bułeczki. Możesz spróbować też samodzielnie zagnieść ciasto na świeży, żółciutki makaron. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się także wędliny własnej roboty.

Nie bój się eksperymentów w kuchni i nie zrażaj się początkowymi porażkami – nie od razu Kraków zbudowano. Odrobina cierpliwości wystarczy, aby zaprowadzić w kuchni prawdziwą rewolucję, która będzie korzystna dla zdrowia całej Twojej rodziny!

Artykuły

Z wykształcenia politolog, jednak jej prawdziwą pasją jest aktywny tryb życia - przejechała na rowerze Polskę wzdłuż i wszerz. Każdą wolną chwilę poświęca na górskie wędrówki i coraz ambitniejsze wyzwania sportowe. Z copywritingiem związana od 2015 roku.
Marta Głogowska-Drzyzga
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Seitan - wegański przysmak z Chin bogaty w wartości odżywcze

Seitan to wegański odpowiednik mięsa, który swoim smakiem i konsystencją przypomina tofu czy sojowy tempah. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować go w domu!
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Właściwa dieta – ważny element efektywnego odchudzania

Odchudzanie to przede wszystkim odpowiednia dieta. W końcu to ona stanowi 70% sukcesu. Podpowiadamy, jak powinna wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta redukcyjna.
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Nabiał – jak istotny jest w jadłospisie?

Nabiał to doskonałe źródło wapnia oraz białka. Czy jednak uwzględnienie go w diecie posiada same zalety? Dowiedz się, jak istotny jest nabiał w jadłospisie.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *