Feedfit > DIETETYKA > Bezmięsne mięso i powrót do korzeni – jakie trendy kulinarne zdominują ten rok?
DIETETYKAHOME COOKING

Bezmięsne mięso i powrót do korzeni – jakie trendy kulinarne zdominują ten rok?

Foto: Ella Olsson / Flickr

Moda jest zmienna – zarówno jeżeli chodzi o wystrój mieszkania, codzienną garderobą, jak i kulinaria. Z tego artykułu dowiesz się, jakie trendy kulinarne podbiją serca smakoszy w najbliższych miesiącach!

Lokalny rynek – zadbaj o jakość produktów!

Nie jest tajemnicą, że to właśnie od jakości spożywanego pokarmu w dużej mierze zależy to, jak się czujemy. Żywność, która jest wysoko przetworzona, ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. W nadchodzących miesiącach czas na prawdziwą rewolucję! Jeżeli chcesz, aby w Twojej kuchni królowały wyłącznie wartościowe produkty, to poszukaj ich na lokalnym rynku! Jest to prostsze, niż może się wydawać. Wcale nie musisz jeździć po całym mieście w poszukiwaniu straganu z warzywami wolnymi od środków ochrony roślin. W sieci działa wiele serwisów, które ułatwiają kontakt z lokalnymi dostawcami zdrowych i pełnowartościowych produktów, które już następnego dnia mogą trafić prosto pod Twoje drzwi.

Korzystając z dobrodziejstw natury i włączając do codziennej diety produkty sezonowe, zadbasz także o środowisko. Zastanawiałaś się kiedyś, jak długą drogę muszą przebyć egzotyczne owoce, zanim trafią na sklepowe półki? Ich ślad węglowy jest przerażający. Dołóż do tego kwestię ulepszaczy żywności i środków konserwujących, które są odpowiedzialne za to, aby produkty pochodzące z drugiego końca świata zachowały podczas transportu swoją świeżość, a zastanowisz się kilka razy, zanim sięgniesz po nie kolejnym razem.

Bezmięsne mięso – hit nadchodzących miesięcy

Z ochroną środowiska jest nierozerwalnie związana jeszcze jedna sprawa, a mianowicie, hodowla bydła na szeroką skalę. Przejście na wegetarianizm nie zawsze związany jest z preferencjami smakowymi. Często za taką decyzją stoi troska o dobrobyt zwierząt, a także wpływ hodowli na środowisko. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak dużo wody jest zużywane do tego, aby finalnie wyprodukować kilogram schabu na niedzielny obiad z rodziną.

Dla każdego, kto myśli o rezygnacji z mięsa, mamy doskonałą wiadomość! Czasy, w których jedyną namiastką kotletów schabowych były te sojowe, powoli odchodzą w niepamięć. Bezmięsne mięso, czyli produkty wytwarzane między innymi z tempehu czy seitana to ostatni krzyk kulinarnej mody! Wyroby te można bez problemu zamówić w sklepach internetowych oraz można je także spotkać w lokalnych sklepach ze zdrową i wegetariańską żywnością.

Własne przetwory – wyjątkowy smak zamknięty w słoikach

Pamiętasz przepyszne dżemy i powidła, które babcia przyrządzała na zimę? A może czujesz w ustach smak malinowego soku dolewanego do herbaty, który pomagał dojść do zdrowia podczas przeziębienia? Własnoręcznie wykonane przetwory mają wyjątkowy smak i aromat, którego próżno szukać w produktach sklepowych. Wbrew pozorom, przygotowanie domowych przetworów nie jest ani bardzo trudne, ani czasochłonne. Wystarczy znaleźć sprawdzony przepis i wolne popołudnie! Smak domowych przetworów z pewnością będzie odpowiednią rekompensatą za trud włożony w ich przygotowanie. Jest jeszcze jeden korzystny wymiar takich działań kulinarnych, a mianowicie, ich cena! Domowe przetwory, gdy przygotowuje się je w większych ilościach, wychodzą taniej niż zakup np. dżemów czy soków w sklepach, a z pewnością będą o wiele zdrowsze!

DIY, czyli kilka pomysłów dla pasjonatów domowego jedzenia

Własnoręczne kulinarne wyroby nie muszą ograniczać się wyłącznie do przetworów na zimę! Wybierz się na wyjątkową podróż do korzeni i spróbuj samodzielnie upiec chleb. Nie jest to zadanie łatwe, jednak duma z każdego upieczonego bochenka jest ogromna! Zaskocz swoich bliskich i na sobotnie śniadanie przygotuj chrupiące bułeczki. Możesz spróbować też samodzielnie zagnieść ciasto na świeży, żółciutki makaron. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się także wędliny własnej roboty.

Nie bój się eksperymentów w kuchni i nie zrażaj się początkowymi porażkami – nie od razu Kraków zbudowano. Odrobina cierpliwości wystarczy, aby zaprowadzić w kuchni prawdziwą rewolucję, która będzie korzystna dla zdrowia całej Twojej rodziny!

Artykuły

Z wykształcenia politolog, jednak jej prawdziwą pasją jest aktywny tryb życia - przejechała na rowerze Polskę wzdłuż i wszerz. Każdą wolną chwilę poświęca na górskie wędrówki i coraz ambitniejsze wyzwania sportowe. Z copywritingiem związana od 2015 roku.
Marta Głogowska-Drzyzga
Polecane wpisy
DIETETYKAODCHUDZANIE

Jak przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej? Poznaj sprawdzone patenty!

Walczysz nadal ze zbędnymi kilogramami i zastanawiasz się, jak uzyskać widoczne efekty w krótkim czasie? Sprawdź, jakie sprawdzone sposoby można stosować na co dzień!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWIE

Dna moczanowa a dieta - jak należy odżywiać się przy tej dolegliwości?

Cierpisz na dnę moczanową? Dowiedz się, jaka dieta będzie dla Ciebie najlepsza!
Czytaj więcej
DIETETYKASOCIALFITZDROWE ODŻYWIANIE

Jak utrzymać formę na wakacjach? Anna Lewandowska wie najlepiej!

Lato niesie ze sobą różne pokusy, które mogą pokrzyżować nam ambitne plany dietetyczne i treningowe. Jak sobie z nimi poradzić? Oto co ma do powiedzenia na ten temat topowa polska trenerka Anna Lewandowska!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *