Artykuł sponsorowany
Dieta to podstawowy sposób dbania o swoje zdrowie. Bilansowanie kalorii, makroskładników i mikroelementów może pozytywnie przełożyć się na Twoje samopoczucie, a nawet wyniki badań. Dieta jest też najskuteczniejszym sposobem pozbycia się nadwyżki kilogramów – ale należy stosować ją z głową.
Jeżeli nie jesteś osobą, która mierzy się z poważnymi zaburzeniami funkcjonowania organizmu, na przykład chorobami metabolicznymi, najprostszą (i tak naprawdę jedyną) drogą, żeby zrzucić nadprogramowe kilogramy jest dla Ciebie deficyt kaloryczny. Warto jednak wiedzieć, że nieprawidłowe wyznaczenie deficytu kalorycznego i jedzenie zbyt małej ilości kalorii może mieć efekt odwrotny do zamierzonego – taka dieta bardzo często jest przyczyną całkowitego rozregulowania gospodarki organizmu, co prowadzi do różnych chorób utrudniających utratę masy oraz efektu jo-jo. Slim fit dieta to tak zbilansowany jadłospis, który pozwoli Ci zdrowo schudnąć. Żeby kontrolować osiągane przez Ciebie efekty, postaraj się regularnie się ważyć – raz w tygodniu (w ciągu siedmiu dni powinieneś być w stanie zrzucić od 0,5 do 1 kilograma) lub raz w miesiącu (w ciągu czterech tygodni powinieneś być w stanie zrzucić od 2 do 4 kilogramów).
Zgodnie z wzorem Harrisa-Benedicta, Twoje podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne jest zależne od Twojej płci, masy ciała, wzrostu oraz wieku. Żeby je obliczyć, musisz zastosować jeden z poniższych wzorów:
– dla kobiet: 655,1 + (9,563 * masa ciała [kg]) + (1,85 * wzrost [cm]) – (4,676 * [wiek w latach]),
– dla mężczyzn: 66,5 + (13,75 * masa ciała [kg]) + (5,003 * wzrost [cm]) – (6,775 * [wiek w latach]).
Obliczenie podstawowego zapotrzebowania kalorycznego to dopiero pierwszy krok. Ta liczba to minimalna ilość kalorii, którą musisz spożywać każdego dnia – są Ci one niezbędne do utrzymywania procesów fizjologicznych Twojego organizmu zanim podejmiesz jakąkolwiek aktywność fizyczną. Żeby obliczyć swoje całkowite zapotrzebowanie kaloryczne, które powie Ci, ile kalorii potrzebujesz, by utrzymać swoją wagę (nie tyć i nie chudnąć), musisz pomnożyć podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne przez współczynnik aktywności (1,2 – przy braku aktywności fizycznej i zawodowej, 1,4 – przy lekkiej aktywności fizycznej oraz siedzącym trybie pracy zawodowej, 1,6 – przy średniej aktywności fizycznej oraz siedzącym trybie pracy zawodowej, 1,8 – przy wysokiej aktywności fizycznej i 2,0 – przy bardzo wysokiej aktywności fizycznej i zawodowym uprawianiu sportu). Jeśli gotowanie posiłków przy takich restrykcjach wydaje Ci się zbyt dużym wyzwaniem, na początku możesz skorzystać z cateringu – na przykład wygodna dieta Warszawa jest dostępna dla mieszkańców stolicy na stronie lovecatering.pl.
Jeśli jesteś alergikiem lub masz choroby ograniczające Twoje możliwości dietetyczne, koniecznie poinformuj o tym dietetyka, z którym współpracujesz, firmę cateringową albo zwróć na to uwagę przy planowaniu zakupów. Osoby chorujące na celiakię muszą stosować dietę pozbawioną glutenu – jeśli nie wiesz, na co możesz sobie pozwolić, sprawdź artykuł: Dieta bezglutenowa co jeść, a czego nie?, zmagający się z nietolerancją laktozy muszą unikać nabiału, a osoby uczulone na orzeszki ziemne – uważnie czytać wszystkie etykiety. Pamiętaj jednak, że dieta nigdy nie będzie Cię ograniczać – możesz żyć w pełni zdrowo, jedząc zgodnie ze swoimi wymaganiami zdrowotnymi i preferencjami.
Zdjęcie główne: pexels.com/Yaroslav Shuraev