Naturalna tarcza przeciwko zakrzepicy. Włącz do diety kilka produktów i nie daj się groźnemu schorzeniu!
ZDROWE ODŻYWIANIEZDROWIE

Naturalna tarcza przeciwko zakrzepicy. Włącz do diety kilka produktów i nie daj się groźnemu schorzeniu!

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Większość z nas z pewnością słyszała o zakrzepicy, czyli złośliwej chorobie żył, która nieleczona może wiązać się z najgorszymi konsekwencjami. Jak jej zapobiec? Kluczem po raz kolejny okazuje się odpowiednia dieta. Wystarczy, że wzbogacimy nasz codzienny jadłospis o kilka produktów, a nie będziemy musieli martwić się powstawaniem zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych, przy okazji redukując ryzyko wystąpienia innych dolegliwości.

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że to, co jemy na co dzień, ma gigantyczny wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale przede wszystkim zdrowie. Regularne dostarczanie organizmowi właściwych składników odżywczych znacząco pomaga wieść długie i szczęśliwe życie, tym niemniej każdego dnia jesteśmy narażeni na mniejsze bądź większe zagrożenia. Jednym z nich może być zakrzepica – choroba raptownie atakująca naczynia krwionośne, która może być następstwem m.in. choroby COVID-19 oraz szczepionki przeciwko koronawirusowi. Jakie produkty pomogą nam obronić się przed tym niebezpiecznym przeciwnikiem?

Aby zapobiec zakrzepicy, powinniśmy zacząć sięgać przede wszystkim po różnego rodzaju owoce i warzywa. Awokado oraz cytryna oczyszczą organizm z toksyn, czosnek przysłuży się korzystnym wpływem na pracę serca i układu odpornościowego, natomiast bogata w beta karoten marchew, poza zakrzepicą, zmniejszy również ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca. Jadłospis warto uzupełnić jeszcze o seler, który redukuje zawartość hormonu stresu we krwi, a także coraz bardziej popularny karczoch. Warto mieć na uwadze, że wymienione produkty charakteryzują się też wybornymi walorami smakowymi, dzięki czemu przypadną do gustu miłośnikom kuchennych podbojów.

Podczas tworzenia naszej tarczy przed zakrzepicą niebagatelną rolę odegra również oliwa z oliwek. Spożywanie oleju słynącego z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 obniży stężenie złego cholesterolu we krwi i zapewni dobrą formę naszym tętnicom oraz żyłom. Na sam koniec warto pamiętać o poprawiającym krążenie krwi soku z żurawiny. Z tak szczelną ochroną zakrzepica nie ma z nami najmniejszych szans!

Foto wyróżniające: Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Cytryna najlepszym naturalnym źródłem witaminy C? Wcale nie! Oto produkty bogatsze w kwas askorbinowy
Cytryna najlepszym naturalnym źródłem witaminy C? Wcale nie! Oto produkty bogatsze w kwas askorbinowy
Okazuje się, że na liście owoców i warzyw bogatych w witaminę C cytryna znajduje się dopiero na 16. miejscu.
Czym zastąpić mięso? Produkty roślinne bogate w białko
Czym zastąpić mięso? Produkty roślinne bogate w białko
Osoby planujące przejść na dietę wegańską mają do wyboru mnóstwo produktów roślinnych bogatych w białko. Sprawdź, które z nich mogą skutecznie zastąpić mięso.
Efekt Adele. Na czym polega dieta SIRT?
Efekt Adele. Na czym polega dieta SIRT?
Dieta SIRT zyskała rzesze zwolenników za sprawą słynnej piosenkarki Adele. Dzięki niej brytyjska gwiazda schudła ponad 40 kg i do […]
Tagi
Ostatnie wpisy