Pochodząca z Azji alternatywa dla mięsa to produkt, który można samodzielnie przygotować w domu.
Seitan, inaczej określany mianem chińskiego mięsa, białkiem pszenicy czy glutenem pszennym, jest produktem w całości przygotowanym z glutenu, czyli białka występującego w pszenicy. Nazwa seitan została stworzona przez japońskiego miłośnika diety makrobiotycznej George’a Ohsawę w 1961 roku.
Określenie to jest połączeniem dwóch japońskich słów „sei”, tłumaczonym jako „zrobione z”, oraz „tanpaku”, czyli białka. Tradycyjnie seitan przygotowywano już w VI wieku, jednak jego popularność poza Chinami wzrosła dopiero w XX wieku, gdy duża część populacji zaczęła stosować dietę wegetariańska lub weganizm. Podobnie jak tofu, seitan stał się nieodłącznym element kuchni roślinnej i stanowi odpowiednik mięsa, gdyż można go przyrządzić w dowolny sposób z ulubionymi przyprawami i dodatkami.
Do zalet produktu można zaliczyć niską zawartość tłuszczy oraz węglowodanów przy jednocześnie dużym stężeniu białka oraz składników odżywczych. Niskokaloryczny seitan zawiera w sobie znaczne ilości selenu, fosforu, żelaza, miedzi oraz wapnia. Mała zawartość węglowodanów w produkcie wynika z procesu przetwarzania glutenu pszennego, który podczas wytwarzania seitanu jest wypłukiwany z kalorycznej skrobi.
Szacuje się, że jedna porcja seitanu zawiera w sobie tylko 0,5 grama tłuszczu, ponieważ ten składnik nie występuje w pszenicy, z której jest przygotowywany. Seitan charakteryzuje się także dużą zawartością glutenu, dlatego osoby na diecie bezglutenowej nie powinny go spożywać. Produkt jest także niewskazany przy celiakii, zespole jelita drażliwego oraz alergii na pszenicę.
Wśród zdrowych zawartości pszennego mięsa należy także wyróżnić wysoki poziom błonnika, który przyspiesza procesy metaboliczne i nie obciąża układu trawiennego. Smak seitanu, podobnie jak tofu, jest neutralny, gdyż do jego produkcji nie są używane duże ilości aromatycznych przypraw. Jego konsystencja jest dość giętka i ciągnąca się, dlatego dobrze sprawdza się podczas obróbki termicznej i wchłania sosy.
Seitan, w przeciwieństwie do tofu, można samodzielnie przyrządzić w domowych warunkach. Proces gotowania jest długotrwały i wymaga uwagi, jednak sam przepis jest bardzo prosty i zawiera niewiele składników.
Do przygotowania domowego seitanu potrzebna jest mąka z ciecierzycy, gluten pszenicy, drożdże, sos sojowy, woda oraz bulion warzywny. Opcjonalnie można dodać kilka przypraw takich jak suszony czosnek, majeranek, tymianek, słodka papryka czy cebula.
Wszystkie składniki miesza się ze sobą do uzyskania gładkiej, klejącej się masy. Następnie całość przez godzinę gotuje się w bulionie warzywnym, gdzie zostawia się go do ostygnięcia. Produkt należy schodzić, a następnie pokroić. Tak przygotowany seitan można użyć do burgerów, sosu, tortilli czy makaronu.
Seitan świetnie smakuje także samodzielnie ugotowany we wcześniej przygotowanej marynacie lub osolonej wodzie, a następnie upieczony w piekarniku. W taki sposób może być także przekąską lub dodatkiem do kanapki. Miłośnicy seitanu przygotowują go również jako śniadanie, na podobnej zasadzie, co tofucznicę. Ugotowany produkt należy rozdrobnić z odrobiną wody i usmażyć z ulubionymi warzywami oraz przyprawami.
Zdjęcie główne: Sigmund/unsplash.com