Lato to świetna pora na to, by wyjść ze swojej kulinarnej strefy komfortu. Z powodu upałów mamy zmniejszony apetyt, a to często sprawia, że nie mamy ochoty nawet na najbardziej lubiane potrawy. Właśnie dlatego warto eksperymentować i próbować kulinarnych hitów, które porwały tysiące.
Arbuz to bez wątpienia jeden z kulinarnych hitów lata już sam w sobie. To właśnie na lato przypada jego sezon, więc arbuza znajdziemy w każdym sklepie w naprawdę niskich cenach. Arbuz w większości składa się z wody, dlatego jest doskonałym owocem na letnie upały. Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Ile jednak można go jeść w tradycyjnej formie? Nic dziwnego, że Instagram podbił pomysł na… pizzę arbuzową! To doskonały, lekki i orzeźwiający deser.
Wystarczy Ci arbuz, pół tabliczki mlecznej czekolady, trochę wiórków kokosowych oraz Twoje ulubione sezonowe owoce. Świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, banany czy mango. Przygotowanie arbuzowej pizzy jest bajecznie proste! Wystarczy, że pokroisz arbuza na trójkąty przypominające kawałki pizzy, a następnie układamy na nich pokrojone owoce. Tak przygotowany deser warto polać rozpuszczoną czekoladą oraz posypać wiórkami kokosowymi. To popularne rozwiązanie, jednak w przypadku arbuzowej pizzy tak naprawdę liczy się Twoja kreatywność oraz gust. Nie przepadasz za czekoladą? Zdecyduj się na owocowy mus, a do owoców dodaj orzechy i bakalie.
Nie ukrywajmy, im cieplej jest na zewnątrz, tym mniejsza ochota na spędzanie czasu w kuchni. Jeśli wizja godzin spędzonych w nagrzanym niczym piekarnik pomieszczeniu zniechęca Cię do pieczenia, z pewnością spodoba Ci się ten łatwy przepis na owocowy cobbler. Wystarczy, że kupisz na pobliskim rynku swoje ulubione, sezonowe owoce, przygotujesz prostą kruszonkę i gotowe! Dzięki temu nie spędzisz w kuchni więcej niż pięciu minut, a będziesz mogła cieszyć się genialnym ciastem domowej roboty.
Do przyrządzenia ciasta na kruszonkę potrzebujesz szklanki mąki, trzech łyżek cukru, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 50 g zimnego masła, ¾ szklanki maślanki, szczyptę soli oraz ewentualnie także trzy łyżki posiekanych migdałów. Owoce obierz i pokrój, a później obtocz w cukrze i mące ziemniaczanej. Tak przygotowane ułóż w naczyniu (albo kilku mniejszych kokilkach) i przykryj równomiernie ciastem. Deser piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Korzystając z sezonu na arbuza, warto wypróbować go w kuchni także w innej odsłonie. Owoce w wersji wytrawnej zachwycają nietuzinkowym smakiem, dlatego nic dziwnego, że szturmem podbijają internet. Nie wiesz, co zabrać ze sobą na wspólne grillowanie? Postaw na sałatkę z arbuzem. Nie masz pomysłu na lekki, letni obiad? Arbuz z fetą spisze się w tej roli wspaniale!
Przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko niedużego arbuza, opakowanie fety, odrobinę soku z cytryny, oliwę i Twoje ulubione, świeże zioła! Pokrój składniki w kostkę i ciesz się odświeżającym smakiem tego dania.
Przeczytaj też: https://feedfit.pl/socialfit/kulinarne-wirale-ktore-dania-staly-sie-swiatowym-hitem-tiktoka/
Zdjęcie główne: Bruno Scramgnon/pexels.com