Całkowity brak lub niedobór danej witaminy określany jest mianem awitaminozy. Przyjmować może ona postać pierwotną lub wtórną. Pierwsza z nich dotyczy sytuacji, w której mamy ograniczoną podaż danej witaminy do organizmu. Wtórna awitaminoza polega natomiast na tym, że podaż witamin jest prawidłowa, lecz na skutek niezdrowego stylu życia lub różnego rodzaju chorób do czynienia mamy z utratą poszczególnych witamin lub ich nieprawidłowym wchłanianiem. Jakie są najpopularniejsze objawy niedoboru witamin?
Witaminę A znaleźć można między innymi w wątrobie, rybach, maśle, mleku, serz, jajkach, szpinaku, marchwi, dyni, pomidorach, groszku, koprze, pietruszce czy morelach. Jest ona niezbędna do produkcji barwnika siatkówki, który odpowiada za widzenie w ciemności. W przypadku niedoboru witaminy A możemy mieć do czynienia z kurzą ślepotą, ślepotą zmierzchową oraz zespołem suchego oka. Jako że odgrywa ona kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu, osoby cierpiące na awitaminozę mogą się borykać z częstymi infekcjami o ciężkim przebiegu. Do pozostałych objawów niedoboru witaminy A zalicza się nadmierną suchość włosów i kruchość paznokci.
#witaminy
Dzień dobry w poniedziałek!
Zaczynamy cykl o witaminach alfabetycznie od literki „A”. 🙂
Zobaczcie jak ważna…Opublikowany przez Katarzynę Wierbiłowicz Poniedziałek, 9 listopada 2020
Witamina B2 odpowiada za prawidłową pracę układu oddechowego i nerwowego oraz narządu wzroku. Odgrywa ona także znacząca rolę w budowie oraz regeneracji błon śluzowych, śródbłonka naczyń oraz skóry. Nieprawidłowy jej poziom w organizmie może prowadzić do zawrotów głowy, spadku koncentracji, chorób skóry, oczu, błon śluzowych oraz do powstawania zajadów i nadmiernego wypadania włosów. Jak uniknąć niedoborów witaminy B2? W tym celu zaleca się włączenie do codziennej diety mięsa, ryb, nabiału, zielonych warzyw, grzybów i drożdży.
Witamina B3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i prawidłowym metabolizmie składników odżywczych. Jej właściwy poziom zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego oraz skóry. Niedobory witaminy B3 mogą być spowodowane między innymi przez chorobę Hartnupów, zespół rakowiaka oraz stosowanie leków przeciwgruźliczych. Dobrymi jej źródłami są między innymi ryby, nabiał, drożdże, groch, fasola, soja, grzyby oraz pomidory.
Do najlepszych źródeł witaminy B5 zalicza się: ryby, mięso, jajka, zielone warzywa oraz zboża. Jest ona niezbędna do produkcji glikokortykosteroidów oraz prawidłowej pracy układu nerwowego. Witamina ta wpływa także na kondycję skóry i włosów. Z jej niedoborami najczęściej mamy do czynienia u osób przyjmujących duże ilości cukru i tych, którzy są miłośnikami fast foodów. Awitaminoza objawia się w tym przypadku zaburzeniami koncentracji i snu, przedwczesnym siwieniem oraz zmianami skórnymi.
Abecadło zdrowia 🆎
B – witaminy z tej grupy to obszerna grupa związków chemicznych, które rozpuszczają się w wodzie i…
Opublikowany przez Dietetyk Lubartów Piątek, 9 października 2020
Witamina D odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Dzięki niej mamy zdrowe i mocne kości. Witamina ta zwiększa odporność organizmu oraz wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie nerwów i mięśni. Źródłami witaminy D są ryby, wątroba, sery oraz jajka. Na jej niedobór cierpi spora część populacji, co związane jest z panującym tu klimatem uniemożliwiającym jej dostateczną syntezę skórną. Do najpopularniejszych objawów awitaminozy zalicza się osteoporozę, wady postawy, skrzywienia, złamania, bóle mięśni, stany zapalne spojówek, choroby zębów oraz ogólne osłabienie organizmu.
Witamina E uznawana jest za jeden z najistotniejszych antyoksydantów w komórkach naszego organizmu. Odgrywają one kluczową rolę w zapobieganiu chorobom, takim jak nowotwory. Źródłami witaminy E są między innymi masło, jajka, mleko oraz oleje roślinne. Do objawów awitaminozy zalicza się między innymi osłabienie mięśni, spadek koncentracji oraz rozdrażnienie.